Турски адвокат обяви, че протестиращ, ранени при сблъсъци с полицията, е починал. Така вече загиналите при продължаващите две седмици антиправителствени демонстрации в Турция достигнаха 5 души, информира АП.

Протестите на площад „Таксим" и днес продължават, въпреки обявеното вчера предложение за провеждане на референдум по отношение на строителните планове в парка „Гези" на площада.

Семейният адвокат Сема Аксой обяви, че 26-годишният Етер Сарисулюк е починал, след като няколко дни лекарите му поддържаха живота. Смята се, че той е получи сериозна черапно-мозъчна травма от изстреляна от полицията кутия със сълзотворен газ по време на протестите в Анкара на 1 юни.

Междувременно турският премиер Реджеп Ердоган обяви, че властите ще "прочистят" площад "Таксим" от "размирните елементи" в рамките на 24 часа. Той даде на протестиращите "последно предупреждение" да напуснат парка, подчертавайки, че търпението се изчерпва.

Няма да призная никакво решение от парламента на Европейския съюз по отношение на Турция", обяви Ердоган.

ЕП заклейми действията на Ердоган срещу протестиращите

Още...

Премиерът добави, че нанесените материални щети на площад „Таксим" са за над 100 милиона турски лири.Дали това им приляга на тези, които се наричат патриоти", запита той.

Нашето търпение се изчерпва. Предупреждавам за последен път. Обръщам се към майките и бащите, моля ви, хванете вашите деца под ръка и ги махнете...Не можем да чакаме повече, защото паркът „Гези" не принадлежи на окупиралите го, а на народа", подчерта той на среща на Партията на развитието и справедливостта в Анкара.

Няма да отговорим на удара с удар. От сега нататък силите на реда ще действат различно", поясни още той.

Група за човешки права обяви, че хиляди хора са получили наранявания по време на протестите, които започнаха на 31 май.

Освен Етер, загинаха други трима демонстранти и един полицай. Повече от 5000 души са ранени.

Тази нощ полицията в Анкара атакува със сълзотворен газ и водния оръдия група от 500 протестиращи, след като те направиха барикади с камъни и пътни знаци, отбелязва „Хюриет". Като цяло протестите бяха мирни в турската столица.