След края на БСП пленума евродепутатът Илияна Йотова коментира пред журналисти процедурата, свързана с провеждането на конгреса на социалистическата партия.

Тя обясни, че за самоотводите на някои от кандидатите за лидерското място има няколко варианта.

В случай, че кандидат реши да се откаже от битката, той може да го направи в оставащите два дни до конгреса. Не е изключена и възможността това да бъде сторено в деня на провеждането му до 12 ч. на обяд в писмен вид.

Третата възможност е това да се случи по време на закритата част в устна форма, а другата алтернатива е участниците да останат в играта до край.

Тя заяви, че общо 18 са номинираните кандидати за лидери на БСП. Припомняме, сред тях са Драгомир Стойнев, Мая Манолова, Георги Кадиев, Михаил Миков, Корнелия Нинова.

Иначе Йотова не изрази категорична позиция за честността на битката. Всеки кандидат ще разполага със 7 минути, в които да се представи. Йотова обаче обърна внимание на това, че през тези 7 минути кандидатът трябва да бъде много концентриран и изтъкна от какво ще се води тя при упражняването на своя глас.

По думите й, по време на своето кратко представяне, бъдещият лидер трябва да изрази своята визия за това какво ще направи в БСП през следващите няколко месеца. Всеки обаче, който заговори за „светлото бъдеще от една, две, три години и потъне по стар обичай в теория и големи приказки" няма да спечели одобрението на червената Йотова.

„Някои от кандидатите се опитват да отрекат хората на прехода", констатира тя като отбеляза, че това е най-голямата грешка.

Попитана как ще коментира това, че Станишев все още не се е изказал за оставката на кабинета, Йотова отвърна, че до края на работния ден има време, за да стане това.

По-важно обаче за нея е какъв ще бъде неговият анализ на конгреса, който ще се проведе в края на седмицата.