Здраве да има, то е най-важното. Всичко друго - и свлачища, и срутища, ще го оправим. С тези думи министър-председателят Бойко Борисов приветства здравния форум за публично партньорство, който днес се учредява в Министерския съвет.

Трябва да има политическа воля за реформи, но тя има смисъл, ако стратегията на правителството е в правилната посока, иначе няма нищо по-лошо от това да проявяваш воля за нещо, което е грешно, обясни Борисов. Той настоя да има максимална прозрачност, публичност и дискусии в сектор „Здраве".

Премиерът разкри и че е поел ангажимент към здравния министър Петър Москов, ако приходите в бюджета вървят все така добре, то да се осигурят хеликоптери за спешната помощ.

Самият здравен министър също изрази задоволство от стартиращата днес инициатива. Партньорство за здраве е отговорът на правителството за невинаги основателните обществени притеснения, посочи министърът.

За него форумът за партньорство трябва да е обществената среда от всички участващи в сектора страни при ясна прозрачност за изработване на детайлите за подобряване на системата. Надявам се след днешния ден да имаме такава работеща гражданска структура, пожела си Москов.

Той припомни, че на парламентарната здравна комисия миналата седмица всички политически сили се обединили около политическата рамка на здравната реформа на управляващите, оформена в „Цели за здраве 2020". Концепцията за реформата е безалтернативен политически документ за стъпките в здравеопазването.

Относно здравните пакети той увери, че няма разделяне на бедни и богати. Ако някой продължава да слуша онези хора, които докараха нещата дотук, това е негов проблем, скастри той критиките срещу идеята му за три пакета на осигуряване.
Пациентите и лекарите знаят, че сега е лошо, затова не може да ни се казва „Не правете нищо, ще стане лошо", категоричен бе Москов. Според него, независимо от здравния статут, всеки ще има възможност да се лекува, каквото нещо в момента не е налице.

На първата среща на форума за партньорство в здравния ресор пациентски, професионални и други организации се спогодиха със здравния министър за основните теми, които занапред ще дискутират. Заедно те ще нищят проблемите на пакетите за здравно осигуряване, правилата на листите за чакащи, лекарствената политика, реформата на ТЕЛК, както и стандарти за качественото обслужване на пациентите.

От нас, от степента ни да тичаме с едно и също темпо, да бъдем конструктивни, зависи този форум да не бъде само нещо, което да дава годишен доклад. Ако е само това, по-добре да се разотиваме. Като председател на този съвет няма да толерирам общи приказки - само конкретни изявления и възражения, разясни изискванията си Москов на събралите се.

Подзаконовите нормативни актове, които дават детайла и пълната яснота как основните стъпки в здравната реформа ще са реализирани, ще бъдат основата на този форум. На ниво концепция целта на основния, допълнителен и спешен пакети е свързана с изпълнението на целите за здраве до 2020 г., обясни още министърът.