БЛС настоява парите, които ще бъдат събрани през 2009 г. от увеличената с 2% здравна вноска, да отидат за здравеопазване, а не в резерва на БНБ, както предвижда правителството.

Това заяви във Велико Търново председателят на съюза д-р Андрей Кехайов, цитиран от БНР.

„Не е допустимо след увеличените 2% вноски на българските граждани тези средства за 2009 г. да отидат в резерва на БНБ. Категорично трябва да се противопоставим, защото тези средства са необходими за осигуряване на стабилност в системата, както и да се гарантира едно по-достъпно здравеопазване за българските граждани", коментира Кехайов.

Андрей Кехайов предупреди, че ако до 13 декември не бъде подписан Националният рамков договор за 2009 г., на свикания на тази дата събор на БЛС ще се реши кога да бъде обявена национална лекарска стачка.  

„При неподписване на Националния рамков договор 2009 ръководството на лекарския съюз преминава към обявяване на ефективна национална стачка заедно със сестри, фармацевти и пациентски организации. Това ще бъде единна национална стачка на медицинската общност и пациентските организации", заяви председателят на БЛС.

"На 13 декември, когато сме обявили началото на нашия събор, открито пред цялото общество ще заявим конкретните стъпки за практическото изпълнение на това крайно решение", категоричен беше Кехайов.