Водената от САЩ международна коалиция нанесе удари по складове със зърно и други цели в контролираните от „Ислямска държава" територия в северната и източната част на Сирия тази нощ. Загинали са цивилни и са ранени екстремисти, съобщи Сирийският център за човешки права, предаде Ройтерс.

От центъра уточниха, че самолет на коалицията може погрешка да е ударил складовете с културата в северния сирийския град Манбидж и да ги е помислил за база на „Ислямска държава".

През последната седмица коалицията нанесе редица удари по позиции на ислямистите в Сирия и Ирак. Те имат за цел да унищожат базите и инфраструктурата на групировката.

"Ислямска държава" обеща реципрочни удари срещу Запада
Още...

Според активисти ударите над Манбидж изглежда са довели до цивилни жертви, а не ислямисти.

Имаше работници в складовете. Те доставяха храна за хората", каза Рами Абдел Рахман, ръководител на базирания във Великобритания център, който следи с мрежа от активисти ситуацията в Сирия. Той обаче не може да конкретизира броя на жертвите.

Градът се намира между Алепо на запад и град Кобани на северната граница с Турция.

Сирийската армия също проведе въздушни нападения в провинция Алепо тази нощ. Използвани са варелни бомби и ракети, отбелязаха от центъра. Армията удари и Хама в Западна Сирия.

Лоялните на президента на Сирия Башар Асад сили водят боеве срещу ислямистите около Алепо, който се държеше от различни групировки през сирийската война.

САЩ са провели 290 въздушни удара в Ирак и Сирия
Още...

В Източна Сирия американската коалиция бомбардира фабрика, която се контролира от „Ислямска държава" до град Дейр аз Зор. Има няколко пострадали екстремисти.  Ударени са и цели в Ракка.

САЩ обявиха, че искат да унищожат петролните находища, чрез които „Ислямска държава" печели пари за терористичните си действия.

По-късно американското главно командване на САЩ излезе със съобщение, в което се отбелязва, че са поразени бойни машини на „Ислямска държава" в близост до склада със зърно и че нямат данни за цивилни жертви.

В съобщението се подчертава, че САЩ и партньорите им са продължили атаките срещу терористите в Сирия в неделя и днес. Използвани са били различни изтребители и безпилотен самолет при 8 бомбардировки. В Сирия до Дейр аз Зор са унищожени бронирана машина и зенитно-ракетна артилерия. Извършени са две бомбардировки по сграда и летище на „Ислямска държава" в района на Алепо. Две бомбардировки също до Ракка, две до Манбидж.

Въпреки че продължаваме да оценяваме резултата от тези атаки, първоначалните данни сочат, че те са успешни, подчертават от командването.

В ударите са участвали САЩ, ОАЕ и Йордания.

Отделно американските сили са провели вчера и днес три въздушни атаки в Ирак. Унищожени са две машини на терористите в района на Киркук и други две машини в района на Синджар. Една атака срещу бойна машина на „Ислямска държава" в Ирак е била неуспешна.