Множество съмнения за фалшификации на изборните резултати и сигнали за нарушения последваха публикуването на изборните протоколи от ЦИК. Политическите партии масово се оплакват от неотчетени преференции, предаде Нова телевизия.

В изборния ден всеки избирател  имаше възможност да отбележи с преференция предпочитанията си за общински съветник. След това хората в избирателните комисии преброиха и документираха вота. Доколко обаче това е направено коректно?

Георги Пеев е кандидат за общински съветник. От сайта на ЦИК научава, че не е гласувал за себе си, съпругата му - също. Преференциите за него са  нула.

Това обаче далеч не е единственият пример. Във Варна Александър Иванов и майка му са дали преференциалния си вот за конкретен кандидат за общински съветник. В протокола обаче пише, че кандидатът има само един глас.

Примерите за подобни случаи са многобройни.

Обяснението на избирателната комисия е, че гласът ни може да е валиден, дори и да сме направили грешка при преференцията. Дали това е така обаче, може да се види само в бюлетината, не и в протокола.

Друг често подаван сигнал е, че в много протоколи са променяни думи и цифри. В края на документа обаче пише, че броят на поправките е нула. Обяснението - първоначални грешки в сметките. Те се поправяли в  движение и едва след това се разписвали протоколите.

Междувременно в интернет се появи подписка за касиране на местния вот.

До касиране на изборите може да се стигне само след решение на съда и последвало повторно преброяване на гласовете.