Очаква се дефицитът в бюджета на социалното министерство тази година да бъде 97 млн. лв., съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Той каза, че ще трябва бившите управляващи, включително предшественичката му Масларова, да обяснят

  • защо са договорени по „Красива България" проекти със 7,4 млн. лв. повече от заделеното в бюджета;
  • защо предварително е изхарчен бюджетът за хората с увреждания
  • защо за обекта в Стара Загора са похарчени над 20 млн. лв.

Тотю Младенов каза, че от началото на мандата на новото управление в социалното министерство се правят проверки от Икономическа полиция за дома в Стара Загора, за „Русалка", дадени са на прокуратурата докладите за „Красива България" и множество сигнали за преразпределението на средствата.

„Ние не сме компетентния орган, който издава присъди. Има си компетентни органи, които проверяват и се произнасят", каза Младенов.

По отношение на бюджет 2010 социалният министър съобщи, че за сега се очертава парите да бъдат с 385 млн. лв. по-малко и каза, че дискусиите ще продължат.

Той представи новата директорка на „Агенцията за закрила на детето" - Надя Шабани.

Тя заяви, че ще насочи усилията към подобряване на координацията между институциите по отношение на политиките за децата, а също и за мониторинг, контрол и защита на правата на децата.

Изпълнителният директор на главната инспекция по труда Румяна Михайлова съобщи, че продължават проверките за спазване на изискванията и че в консервни предприятия и производства на вина са осъществени 37 проверки, като са установени 228 нарушения и са съставени 12 акта за сериозни нарушения на трудовите правоотношения.

Повечето нарушения са забавено изплащане на възнаграждения. В някои случаи от 4 до 6 месеца, съобщи тя.