С поредица от културно-исторически мероприятия ще бъде отбелязана 1000-годишнината от смъртта на българския цар Самуил (6 октомври 1014 г.)

Видни български историци представиха на пресконференция някои от основните събития. Още утре от 14.00 ч. в Националния исторически музей (НИМ) ще бъде открита изложбата „Българската автокефална архиепископия". На нея ще присъства и премиерът Георги Близнашки.

Директорът на НИМ проф. Божидар Димитров посочи, че архиепископията е най-дълго съществуващата българска църковна институция. На изложбата ще бъдат експонирани паметници от секретен фонд, които обхващат съкровищата на Охридската архиепископия.

На 9 октомври програмата ще продължи с тържествено честване при Самуиловата крепост, където ще се проведат международна научна конференция и исторически спектакъл.

От 6 до 8 октомври ще се проведе друга научна конференция в БАН. Основни мероприятия са и няколко изложби, посветени на Охридската архиепископия, в Националния исторически музей.

Две основни събития са организирали в Националния археологически институт с музей (НАИМ) - постерна изложба и изложбата „Цар Самуил в битка за България". Вече е експонирана и показана постерната изложба. Доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей (НАИМ), очаква Външно министерство да бъде по-активно, защото са имали уговорка тя да бъде представена и извън страната ни.
12 музея помагат в организацията на изложбите, предоставяйки на НАИМ находки, с които разполагат.

На 7 октомври предстои откриване на изложбата „Цар Самуил в битка за България". НАИМ полага усилия да направи изложбата „по-въздействаща". Сред експонатите посетителите ще могат да видят монети, печати, оръжия и други предмети. До навечерието на експозицията ще бъде издаден и каталог на изложбата, в който освен предметите, ще бъдат представени и статии от водещи български учени. НАИМ ще отпечата и детска книжка за Цар Самуил. Доц. Вагалински обясни, че напоследък работят по-интензивно с децата.

„Самуил е един цар, който не се е борил за власт", констатира доц. Вагалински. Той отправи и една препоръка за училищното образование - в програмата на учениците да се предвиди веднъж в месеца посещение на музей. „Ако не работим с децата, ние всъщност нямаме бъдеще", смята той.

Честванията ще завършат с международна научна конференция, като според доц. Георги Николов от Историческия факултет на Софийския университет това ще бъде едно от най-мащабните събития в областта на историческата наука през последните години.
В него ще вземат участие 43-ма българи и 22-ма чужденци. На конференцията ще се представят 18 български институции, сред които Софийският университет, Великотърновският университет, Нов български университет, някои от институтите към БАН, регионални музеи, Държавна агенция „Архиви" и други.