Глобата за паркиране на тротоар, детска площадка и зелени площи да се увеличи на 200 лева предлагат депутатите от ГЕРБ. Те възнамеряват да направят промени в Закона за движение по пътищата, чрез които стойността на глобата да се промени.

От 20 до 50 лева е размерът й в момента. Възниква обаче казусът, че понякога човек и да иска, няма къде да паркира.

Пред Нова телевизия депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов коментира, че е бил свидетел на случаи как автомобил спира на входа на столичен парк и майки с колички не могат да влизат. Той смята, че проблемът не е само в София, а в цялата страна.

Столичният кв. „Младост 1" е емблематично място за неправилно паркиране. Автомобили има на детските площадки, тротоарите и зелените площи.

Жителите на квартала недоволстват, защото било невъзможно да намерят нормално място за паркиране. Някои отнасяли глоба, но други не били санкционирани.

Хората смятат, че решението е архитектите да си вършат работата и да не се стига до паркиране на забранени места.

Кметицата на „Младост" коментира, че проблемът съществува от години и е сериозен. Тя смята, че макар и труднорешим проблемът, не е невъзможно нещата да не бъдат подобрени. Кметицата обясни, че години наред е строено без да се мисли къде ще паркират колите.

Паяк, който ще вдига коли от забранените за паркиране места, ще започне да обикаля от 1 април.

Вносителите на предложението Пламен Манушев, Павел Христов и Цветомир Михов от ПП ГЕРБ коментират, че проблемът с неправилното паркиране в българските общини и изключително наболял, съществува от години и не е решен ефективно, като нарушенията са хиляди месечно. Това съобщават от партията.

Проектът за промяна в Закона за движение по пътищата предвижда още Общинският съвет да може да приема наредби, свързани с преминаването, паркирането и престояването на пътни превозни средства върху паркове, градини, детски площадки и тротоари, както и да определя размера на глобите и/или санкциите, свързани с текущите разпоредби.

Вносителите изтъкват, че в практиката вече има прецеденти при обжалване съдът да намалява наложените по наредбите, гласувани от общинските съвети, санкции до размера на глобата, определена в закона. Като нормативен акт законът е с по-висока степен от общинските наредби, а регламентираната в него глоба за неправилно паркиране е 20 лв. и 30 лв. при нарушение върху тротоара.

Народният представител от ГЕРБ-Варна Павел Христов коментира, че всекидневно ставаме свидетели как възрастни хора, майки с деца и хора с увреждания се сблъскват с невъзможността да се предвижват безопасно заради неправилно паркирани автомобили по уличните тротоари, в паркове, градини и дори на детски площадки.

„Въпреки засиления контрол на всички институции и съставянето на стотици актове за нарушения на Закона за движение по пътищата водачите на МПС заплащат наложените им санкции, които са много ниски, и продължават да не спазват изискванията на нормативните разпоредби и не се постига дисциплиниращият ефект на закона. Ежедневно под въпрос е поставена сигурността на хиляди граждани на пътя. Считаме, че с увеличаване на размера на съответната санкция ще бъде постигнат желаният положителен резултат", се посочва в мотивите на вносителите на предложението.

Според статистиката само във Варна през изминалата година са съставени 730 акта за неправилно паркиране, а за първите двайсетина дни на тази година - над 80, посочи Павел Христов, като се позова на данни за контрола по Наредбата за обществения ред на община Варна.