С уникална за България мултимедийна екскурзоводна система се сдоби Аладжа манастир, предаде Радио Дарик.  Системата включва 50 мощни 20-гигабитови дигитални устройства със 7-инчов тъчскрийн, в които е вкарана впечатляваща аудио-визуална информация.

В тях има много исторически факти, подробни фотографии на паметника, възстановки със звук и картина, като историите са разказани на шест езика - български, английски, руски, немски, румънски и полски. Езиковият подбор е направен след мащабно проучване за националността на туристите в музея, разкри Мартин Шварц, австрийски експерт в областта на културния туризъм, по чиято идея е изградена системата. Той обясни, че реализацията на мултимедията му е отнела половин година.

Автор на текстовете, въведени в програмата на устройството, е историкът Валери Кинов - уредник на Аладжа манастир. По думите му системата замества един голям екип от хора. В нея са включени толкова много истории, колкото няма събрани в една книга.

„В мултимедията съм обяснил дори каква е била манастирската кухня. Разказал съм и една рецепта за отшелническа чорба. Става дума за супа от пет зърна нахут (бобът през 13-14 век не е бил познат ), пет зърна леща и джанки, колкото искате. Това се яде от 15 души", обясни Кинов.

Системата е на стойност 30 000 евро, осигурени от австрийския консултант. 20% от печалбата от ползването на устройството ще отиват в Регионалния исторически музей, а 80% - за фирма „Шварц Консулт".  С приходите ще продължи разработването на мултимедията, като има идея в нея да се включи и детска игра.

Ползването на дигиталния гид струва 12 лева. За него се плаща отделно от входната такса, която е 5 лева за възрастни и 2 лева за деца. Обсъжда се възможността цената за наемането на устройството да бъде намалена на 8 лева, обяви кметът Кирил Йорданов.

Работното време на музея е всеки ден от 9 до 21 часа, а в понеделник и събота - от 9 до 17 часа.