Не се спазва стриктното профилиране в кризисните центрове за деца в риск. За това бяха предупредени депутатите от комисията по въпросите на децата, младежта и спорта от държавни агенции и неправителствени сдружения.

У нас в момента има 16 такива центрове, които трябва да са разделени за деца жертви на трафик, на домашно насилие и такива с проблеми със закона. Това обаче не се спазва, малтретирани малчугани живеят заедно с деца, извършили престъпления, възмутена е Лиляна Загорова, която е експерт по европейски проект за грижа и интеграция на деца в риск.

Тя представи пред депутатите препоръки за регламент за спешна помощ и медицинска грижа за децата в центровете. По думите й трябва да има защитени жилища и за деца от този тип институции, навършили пълнолетие. Центровете да не се изолират в малки населени места, това затруднява интеграцията им, увери Загорова депутатите.

Стана ясно, че годишната издръжка на дете в този тип центрове възлиза на 8251 лева.

От агенцията по социално подпомагане обаче смятат, че няма нужда от профилиран център за деца, станали жертва на трафик. Имаше бум на такива случаи при влизането ни в ЕС, но сега са осезаемо намалели, обявиха държавни служители. По думите им за миналата година 36 българчета са станали жертва на трафик, а към 1 юли тази година броят им е 17.

Междувременно министърът на образованието Тодор Танев уважи комисията с присъствието си и отчете работата по изпълнението на една от образователните ни национални програми за миналата година.

От думите му стана ясно, че основните цели са били пълноценната социална реализация на децата, успешното им обучение, по-практични преподадени познания и внимание на българските ученици зад граница.

Обръща се повече внимание на възпитанието, доволен е министърът. По думите му част от предвидените мерки вече са били изпълнени в предни периоди, макар да остават още такива, чието изпълнение тепърва предстои. Това ще се случи с влизането в сила на новия образователен закон, убеден е Танев.