Българинът Деян Валентинов, който нападна и обезглави британка в супермаркет на остров Тенерифе преди дни, е бил издирван още преди да извърши жестокото престъпление. БиБиСи съобщава, че за задържането на 28-годишния мъж е била издадена заповед за арест.

Причината е била нападение над охранител в местен магазин, съобщава в днешния си брой Dailyimail. Въпреки това  Валентинов, който е с доказани психични проблеми, се разхождал необезпокояван из улиците на курорта.

Поведението му на неуравновесен мъж правило впечатление на околните, но жителите на Тенерифе не предполагали докъде може да доведе то.

Не на такова мнение обаче бил кметът на курорта - Хосе Алберт Реверон, който пита пред журналистите от изданието защо мъжът не е бил задържан от полицията, след като й е бил добре познат и се е замесвал в редица препирни. Той беше категоричен, че българинът е трябвало да бъде настанен на лечение в психиатрична клиника. Реверон описа случилото се в курорта като най-трагичното и ужасяващо престъпление за последните 30 години.

Dailyimail пише още, че около 30 м. преди да обезглави британката Деян Деянов влязъл в магазин и поискал да си купи голям нож.

Охранителна камера на обекта е запечатала кадър, на който се вижда как българинът показва с ръце какви да бъдат размерите на ножа. На въпроса на продавача за какво му е толкова голям нож, младият мъж, прокарвайки пръст по гърлото си, отговорил: Ще убия някого. След като не се сдобил с ножа от този магазин, Деян откраднал желаното оръжие от близък китайски магазин. Вече въоръжен, влязъл в супермаркета и без да каже нито дума нападнал жената.

Очевидци на касапницата разказват, че след това мъжът побягнал от магазина с отрязаната глава в ръцете си, а кръвта на жертвата продължила да се стича по земята. Охранителите в мола настигнали българина на улицата и го свалили на земята, докато изчакат пристигането на полицията.