След като Атина и международните кредитори не се разбраха за отблокирването на 7,2 милиарда евро помощ, лявото гръцко правителство прие спорни мерки, които предизвикаха недоволство в страната, съобщава „Франс прес".

Гръцкият парламент прие спорен указ, с който се нарежда на всички държавни институции да предадат финансовите си резерви на Централната банка, за да помогнат на Атина да посрещне финансовите си задължения.

Документът беше приет от управляващата коалиция със 156 гласа „за". 104 депутати гласуваха „против" след бурен дебат. В него се отбелязва, че резервите ще бъдат използвани за покриване на „спешните нужди на страната през следващите 15 дни, които са в размер на три милиарда евро".

Засегнати са 1 400 публични институции, включително болници и университети. Те ще трябва да предадат своите резерви, за да помогнат за изплащане на заплатите на държавните служители и за обслужване на дълга.

Според изчисления на правителството ходът ще доведе до събиране на 1,5 милиарда евро, но местна медия отбелязва, че средствата ще са около 400 милиона.

Местните власти се оплакват от мярката на правителството, предупреждавайки, че това може да доведе до спиране на услугите.

Вчера в Рига приключи срещата на финансовите министри от еврозоната без да се постигне решение за отпускане на финансови средства на Гърция, което води до заплахата Атина да напусне валутния съюз. Министрите не искат да отпускат пари, докато гръцкото правителство не представи списък с реформи, което към момента Атина отказва да направи.

Финансовите министри се очаква да разгледат въпроса отново на 11 май.