Президентът Росен Плевнелиев откри бюст-паметник на видния български пълководец, дипломат, спортист и олимпиец ген. Владимир Стойчев пред Спортната палата в София. С този паметник отдаваме почит на живота и делото на един от най-способните и храбрите български офицери, общественици и спортисти, подчерта държавният глава.

Стойчев е последният български генерал, командвал наши войски във военно време. Той е участник в двете балкански войни и Първата световна война, припомни Плевнелиев. Под  командването на ген. Стойчев за първи път в нашата история Българската армия достигна най-далечния си рубеж в Австрийските Алпи. Освен като военен, ген. Стойчев се проявява и в спорта и обществената сфера - майстор е на висшата езда и е бил няколко мандата депутат.

На свой ред спортният министър Евгения Раданова коментира, че той е достоен военен, мъдър ръководител и успешен спортист. Като непреходен символ този паметник ще напомня за силата на човешкия характер и дух, за предаността към професията и хората, за любовта към спорта, които ген. Владимир Стойчев ни е завещал като изконни човешки ценности, посочи тя. Името му в спортната общност, по думите на Раданова, е символ на силна воля и спортсменство. Той е участвал в над 105 спортни състезания, от които печели 100 приза.