Могила от античния период под връх Голема Стобленица в пернишкото село Студена е унищожена почти напълно от иманяри.

За това алармира временно изпълняващата длъжността директор и археолог на Регионалния исторически музей в Перник Василка Паунова, предаде pernik24.bg.  

Според Паунова изкопите са като кратер в центъра на могилата и стигат почти до основата й. Сигналът в музея и в полицията за иманярските набези са подали жители на селото.

Силно атакувана е и местността "Градището" в земенското село Горна Врабча. Почти напълно унищожен е некропол в брезнишкото село Кошарево. Той е археологически проучван през 1998 година.

В историческия музей в Перник се намират откритите там дарове с украса от полускъпоценни камъни и сребърен колан. Съсипана е антична надгробна могила в земенското село Одраница, която не е изследвана до момента.

В брезнишкото село Кошарево разкопките продължават две години, но въпреки това иманяри ходят там и систематично копаят с булдозер.

Разкопани са още надгробна могила в село Поцърненци и антично светилище в радомирското село Байкалско.

„Това са само малка част от обектите, които унищожават иманярите", коментира Василка Паунова, която допълни, че за монтирането на ретранслатори на един от мобилните оператори пък е унищожена важна римска крепост и светилище над село Владимир.