Унгария, Гърция и Кипър може в най-скоро време да започнат да изнасят свободно плодове и зеленчуци за руския пазар, съобщава Российская газета.

Руските здравни власти проверяват доставчиците от всички три държави, също така и от Индия, заяви Алексей Алексенко, директор на Роселхознадзор.

Около 20 компании от Гърция и Унгария ще бъдат проверени. От Индия по-малко, около 4-5. Кипър поиска отлагане по технически причини, следователно проверката ще започне от 27 април, 7-8 компании ще бъдат проверени", добави той.

САЩ и ЕС наложиха санкции на Москва през 2014 година и в началото на 2015 година. Русия отговори с налагане на ембарго върху европейски стоки, включително млечни продукти, месо, плодове и зеленчуци от ЕС, Канада, Австралия и Норвегия.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се срещна с руския президент Владимир Путин в Москва в началото април. Двамата обсъдиха възможността за възобновяване на търговията на селскостопанска продукция.

Русия наложи забрана за внасяне на стоки от ЕС за около 9 милиарда евро в началото на август 2014 година. Москва спря вноса на плодове, зеленчуци, месо, риба и млечни продукти от съюза.