Външното министерство на Русия разкритикува наложените й санкции от страна на ЕС и САЩ, като обвини Брюксел, че води продиктувана от Вашингтон политика.

„Политиката на ЕС не се основава на проверени факти, а е продиктувана от Вашингтон", обявиха от руското външно министерство, цитирани от РИА "Новости".

Според ведомството санкциите срещу Русия свидетелствали за неспособността на ЕС да има самостоятелна роля на международната сцена.

От руското външно министерство също така предупредиха, че санкциите ще доведат неминуемо до повишаване на цените на енергийния пазар в Европа.

„Поставянето на препятствия пред сътрудничеството с Русия в енергийната сфера представлява необмислена и безотговорна мярка", подчертава руското външно.

Оттам допълват, че Вашингтон също щял да понесе реални загуби от разрушителната и недалновидната си политика след въвеждането на санкциите срещу Русия.

Освен това, министерството е добавило, че САЩ подкрепят „кървавата военна операция на украинските сили, които в разрез с всички международни закони са извършили ракетни атаки срещу мирни градове". В същото време Вашингтон продължавал да отправя неоснователни претенции срещу Русия.

Междувременно стана ясно, че повечето руснаци не се притесняват от американските и европейските санкции, отбелязва "Франс прес".

58% от руснаците казват, че не се притесняват от изолацията на страната на международната сцена, докато 61% проявяват спокойствие пред икономическите и политическите санкции срещу Русия.

Руснаците също така не смятат, че мерките ги засягат. 59% от тях приемат, че санкциите засягат реално само руския политически елит, който е отговорен за политиката на страната.

В същото време, 60% от жителите на големите градове са против идеята Москва да отговори с реципрочни санкции срещу Брюксел и Вашингтон.