Драматично отсъстват приоритети и реформи в образованието. Това заяви депутатката от ГЕРБ Милена Дамянова по време на продължаващите дебати по проекта за Бюджет 2014.

Трети ден депутатите дискутират макрорамката за следващата година.

Днес се започна със спорове за парите за наука и образование. Драматично отсъстват обещания, каза още бившият зам.-министър на просветата. Според депутатката обещаното увеличение на учителските заплати липсва в бюджета за 2014-та. Няма и повече пари за БАН, а дори академията ще получи по-малко в сравнение с 2013 г. - с около 2,5 милиона лева по-малко, според Дамянова.

От бюджета отсъства и подкрепата за малките училища, смята още тя. Драматично отсъства от бюджета прозрачност, категорична бе Милена Дамянова. Същинското за този бюджет е, че вие вземате, за да давате и откъде вземате, за да давате, попита тя.

Социалистката Татяна Буруджиева коментира на свой ред, че не може да се начуди на опозицията – как с липса на чувство за срам говорят за постиженията си. По думите й ГЕРБ изгонили учените от БАН, опитали се да я съсипят.

"В продължение на 4 години Симеон Дянков и ГЕРБ подложиха БАН на финансов геноцид", каза и лидерът на ДПС Лютви Местан. Той припомни изказването на бившия финансов министър, че в академията работят синодални старчета. Трябва да се извините на БАН, смята той.

С 20% е увеличен бюджетът на БАН в сравнение със „Симеон-Дянковите бюджети”, обяви още Местан. Малко повече мяра в политиката не ви е излишна, обърна се той към опозицията. Засрамете се, ги призова Местан.

В БАН не работят синодални старчета, категоричен бе лидерът на ДПС и настоя опозицията да се извини на учените от академията.

Валентина Богданова от БСП настоя за повече приличие в зала по темата образование и наука. Тя припомни, че бюджетът на БАН за 2014-та ще е 75 милиона, а ГЕРБ са давали на академията 59 млн. лева. Това правителство, за разлика от вашето, е показало, че БАН го интересува, подчерта тя.

Образователният министър Анелия Клисарова взе думата и обясни, че кабинетът ще се бори в рамките на мандата си парите за образование да достигнат 4,2% от БВП, както е било през 2008 г.

Сега за сектора се предвиждат 3.8% от БВП или над 3 млрд. лева.

Що се отнася за БАН, разликата е в размер на 12 740 000 лева, посочи министър Клисарова.

За 4 години няма стратегия за развитие на висшето образование, каза още тя и обясни, че скоро тази стратегия ще бъде представена на обществеността.

За реформа в професионалното образование са заделени над 13 млн. лева. Близо 59 млн. лева пък са предвидени за програмата за намаляване на отпадащите ученици. С 6 милиона лева повече отделил кабинетът „Орешарски” за учителска квалификация в сравнение с предходния кабинет.