ДПС настоява за обективно разследване на случая пред джамията от 20 май. ДПС призовава представителите на изпълнителната власт и правоохранителните органи по никакъв начин да не съучастват в опита да се подмени истината за това, което се е случило се пред „Баня Башь."

Това заяви Лютви Местан от парламентарната трибуна, който прочете декларация от името на парламентарната група. Голяма част от времето, отделено за парламентарен контрол, премина в лични обяснения от трибуната между Местан и Волен Сидеров, което принуди председателстващият заседанието за обяви, че спира да дава право на лични обяснения от депутатите.

Подпалването на религиозни килимчета няма прецедент в историята на нито една друга държава, посочи Местан и допълни: „Дори и тоталитарни системи не са палили килимчета."

Подпалването на килимчета за нас е опит да се подпали етническия мир в страната, категоричен бе Лютви Местан, който подчерта, че ДПС до днес са мълчали с изключение на една декларация.  По думите му инцидентът пред джамията е провокация срещу държавното устройство.

Има организирана атака на „Атака" срещу мирна молитва на български граждани, посочи депутатът от ДПС.

Той призна, че е имало молитвени килимчета пред джамията, защото молитвеният храм е малък. „Дайте да разрешим този проблем," призова Лютви Местан. От ДПС поискаха да се изгради втори молитвен храм за мюсюлманите в столицата. „Какво спира това решение за втори молитвен храм," попита Местан и настоя:"Не бива да има противопоставяне на права."

Простичката истина е, че някой напада храма, категорични са от партията на Ахмед Доган.

Местан предложи да се пусне записа от протеста, където лидерът на „Атака" казва - "следващият път ще ви докарам хиляда души, по-добре облечени от вас, които ще ви бият и ще ви трепят. Според Местан не трябва да се противопоставя правото на протест на правото на религия.

Сидеров „не остана длъжен" и заяви, взимайки думата за лично обяснение - „Много обичам да ме поучават сътрудници на ДС, които са предавали своите хора," обърна се той към Местан.

Много обичам хора, които са предали своите единоверци на времето, сега да се правят на защитници на правото на религия, допълни националистът. Правото на религия, според него, не предполага София да се оглушава от високоговорители, от които се чува, че един е Аллах и неговият пророк е Мохамед. „Това е груба намеса в моите религиозни виждания и вижданията на още милиони православни българи, които не смятат, че Аллах е единственият Бог," изтъкна Волен Сидеров.

Според него именно ДПС е най-яркото олицетворение на действия срещу държавността в последните 20 години. „Вашата партия работи за сепариране на България, категоричен е Сидеров и припомни като пример случай, когато ДПС активист заявил, че ще бъдат изчистени Родопите от християни.

Сидеров се закани да представи видео материали, на които се посяга върху християнски храмове и християнски гробове. Той е категоричен, че джамията в София е ислямски център.

Същите тези ислямисти искат халифат, те не искат светска държава. В джамията се събират хора, които работят срещу българската държава, смята лидерът на "Атака."

Според него има опасност радикалният агресивен ислям да превърне страната ни в анклав. По думите му за всичко това ДАНС има информация, но не предприема никакви мерки.

Нека работим за страната си, призова Сидеров и допълни: „Интересите на българския народ не предполагат да станем Джамахирия."

Лютви Местан отново взе думата, тъй като се почувства засегнат от казаното от лидера на „Атака." „Ако в архивите на ДС е съхранен поне един реквизит, продукт на личната ми воля и съдържа каквото и да е укоримо от гледна точка на разбиранията на българското общество, аз с политика няма да се занимавам," обеща депутатът от ДПС. Затова той призова Сидеров да се запознае с доклада на комисията по досиетата и да види какво е отразено срещу името на зам.-председателя на ДПС.

Нетолерантността е осъдима, посочи Местан и допълни: „Още по-осъдимо е политическото предводителство на нетолерантността. Сгрешен е моделът на днешната власт." Той призова управляващите да се освободят от подкрепата на „Атака."

И вътрешният министър Цветан Цветанов се намеси в спора между опонентите.

Целта от провокирания инцидент е постигната, дали едната, дали другата страна, но той е полезен, реално и за ДПС, и за „Атака," изтъкна силовият министър.

Според него хората в смесените райони се интересуват повече от дебата защо бяха пропуснати 20 години, за да се развиват смесените райони. "Нека да не ползваме МВР като страна в този спор. Колкото по-бързо затворим тази тема, ще бъде по-полезно за всички, които участваме в този политическия живот на страната", призова министърът.

По думите му страната ни е член на НАТО и ЕС и няма съседна държава, която да има претенции към нас. Държавата трябва да бъде на всички български граждани, категоричен бе Цветанов.