Село Петърч за пореден път посрещна станалия вече традиционен празник на зелето, организиран от кметството на селото и община Костинброд, с партньорството на Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите-7.

В един от последните слънчеви ноемврийски дни площада в селото събра местни жители и многобройни гости, привлечени от богатата програма и забавните атракции.

Организаторите се бяха постарали да включат както традиционни състезания и конкурси, така и пъстра фолклорна програма.

А заинтригуваните зрители се редяха пред специално приготвените шатри за кулинарната изложба, които бяха оригинално обозначени с табели от нарисувани моркови.

Колоритът на празника беше допълнен с аромата на скара и захарен памук, домашно приготвените зелеви ястия, виното и ракията.

Празникът беше открит с приветственото слово на кметицата на селото Албена Василева, след което програмата започна под вещото ръководство на водещия Тодор Върбанов, привличащ вниманието с облекло на футболен съдия и черен цилиндър на главата.

Гостите се забавляваха с многобройните конкурси и състезания, сред които Конкурс за най-тежка зелка, Конкурс за най-дълъг зелник, Конкурс за най-атрактивни ястия от зеле, Конкурс по рязане на зеле, Конкурс за ядене на зелева салата и състезанията „Кой изяде баницата?",  „Кой изяде млякото?" и „Кой изяде боба?" от кулинарния фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град" на Асоциация А.Р.И.З.-7 и Ивитал Консулт.

В кулинарната изложба на празника участваха жители на с.Петърч, представители на професионалната гимназия по ветеринарна медицина и селско стопанство гр. Костинброд, ОУ „Отец Паисий", с. Петърч и „Ивитал консулт" ЕООД. Можеха да се видят и оригинални композиции, изработени от основния зеленчук, виновник за празника, зелето - макети на къщи, каруци теглени от коне, овце, площадки за децата, пътища, градини.

Шатрата на „Пъстра трапеза" също събра много почитатели на вече утвърдения национален кулинарен фестивал, както и желаещи да се включат във веселите състезания.

Сред най-малките участници в състезанието по надяждане с баница се открои чаровната и талантлива Георгия от дует Рукатка. А всички гости можаха да опитат от вкусните ястия на шеф Иванов, както винаги, приготвени с много любов. Сред тях имаше зеле с ориз, боб яхния, сирене по шопски и миш-маш.