Когато няма пряка опасност за живота ни, нека бъдем добри и да позволим на лекарите в спешната помощ да спасят човека, чийто живот е заплашен. Този призив отправи зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков в ефира на БНТ.

Той коментира идеята на Здравното ведомство за въвеждане на т.нар. медицински триаж. Три са основните групи пациенти. Първата с код „червен" - пациент с пряка заплаха за живота, при която може да настъпи смърт до минути или пък инвалидизация. „Зеленият" код пък ще бъде за пациенти с непряка заплаха за живота, но при липса на предприемане на действия, това би поставило под риск живота им. В третата група попадат пациенти без заплаха за живота.

Шарков призова при липса на пряка опасност за живота ни, да бъдем добри, за да помогнат лекарите, а не да бъдем агресивни и да искаме да обърнат внимание първо на нас.

Зам.-здравният министър е категоричен, че все още като общество не сме готови за въвеждането на триажа. Според него причините са вътре в нас. „Погледнете как минава линейката в другите европейски държави, когато има задръстване, и как минава в София", коментира той и допълни, че усилията са комплексни. След като бъдат подобрени условията за работа в спешната помощ, ще може да се подобри и доверието на пациентите в нея, убеден е Шарков.

Планира се тотална промяна, която няма как да бъде еднократен акт, а процес, който ще продължи до 2020 година. Това касае инфраструктурата - линейките, спешните центрове, спешните отделения. Там, където те не отговарят на стандартите, няма достатъчно пространство за работа в шокова зала, ще бъдат предприети разширяване и дооборудване. Всичко ще се случва по стандарта за спешна медицинска помощ.

Зам.-министърът обяви, че търсят финансиране за изграждането на детска болница. Идеята е тя да поеме всички структури, които в момента са пръснати в отделни здравни заведения. „Ако успеем да го направим, а вярвам, че ще го направим, то ще е свързано със сериозно финансиране, което ние продължаваме да търсим", коментира Шарков. Той увери, че от началото на този мандат екипът на Здравното ведомство не е преставал да търси финансиране на този проект.

Основният проблем е финансирането. „Ако имаме 15 млн. капиталови разходи за година, едно такова лечебно заведение изисква поне 5-6 пъти по-високи разходи", поясни Шарков.

Зам.-министърът на здравеопазването изтъкна още, че програмата за майчино и детско здравеопазване е факт. До края на годината са предвидени 2 млн. лв. за изграждане на центрове за детско здравеопазване към здравните заведения в страната. Политическа воля било да стартираш подобно нещо и да осигуриш неговото финансиране.

В момента в болниците се сформират екипи, които да започнат да обслужват майки и деца с хронични заболявания и малформации от септември. Целта е с екипа от педиатър, социален работник и психолог на едно място да се осъществи цялостната грижа за здравето на майките и децата.

Имаме достатъчно специалисти за тези детски центрове. В здравеопазването има изключително компетентни лекари, особено когато става дума за детско здравеопазване", категоричен бе Шарков. В този център ще се осъществява консултативна помощ. Екипът може да извика специалист, за да прегледа детето с хронично заболяване. Програмата се финансира от МЗ.

Здравното министерство ще бъде безкомпромисно към фалшивите хоспитализации. Шарков обяви, че чекирането на пациентите с лична карта при постъпване в болница или изискването на личния код и проверката в здравното досие, вършат много добра работа за ограничаването на фалшивото хоспитализиране в болниците. Той призова гражданите да подават сигнали в МЗ при откриване на несъответствия.

Стана ясно също, че МЗ стартира кампания за проучване на всички страхове на хората относно ваксините. Шарков очерта два пътя - да се върнем в Средновековието, когато хората масово са измирали или да вървим напред - да се лекуваме и да увеличаваме продължителността на живот.