Конституционният съдия Серджо Матарела беше избран за президент на Италия, след като събра необходимите 505 гласа в двете камари на италианския парламент, съобщават световните информационни агенции.

Държавният глава на Италия се избира с тайно гласуване от депутатите и сенаторите и от представителите на областите. Мандатът му е 7-годишен.

73-годишният Матарела е 12-ият президент на страната след Втората световна война. Избирането на сицилианеца се разглежда като победа за премиера Матео Ренци.

Новият президент, чиято кандидатура беше издигната от управляващата лявоцентристка Демократическа партия, беше избран на четвъртото гласуване, когато за избора е достатъчно да се събере мнозинство от 505 гласа. Със събирането на нужните гласове депутатите посрещнаха избирането на Матарела с бурни аплодисменти.

Серджо Матарела има богат опит на ръководни постове, работил е както в леви, така и в десни правителства, заемал е различни министерски постове, като най-високият е вицепремиер. Има 25-годишна кариера в парламента. Преди да се заеме с политика е бил преподавател по право. От 2011 г. е съдия в Конституционния съд.

Припомняме, до избора на Матарела се стигна, след като преди няколко седмици бившият президент Джорджо Наполитано си подаде оставката след близо 9 години на поста. Като причина Наполитано изтъкна напредналата си възраст (89 години), която е направила по-трудно за него да изпълнява задълженията си.