12 областни управители не са изпълнили законовото изискване да обявят до 5 юни имотите частна държавна собственост.

Това съобщи в парламента Руси Статков, член на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол  (АПСК),  след като внесе материала за докладваните от областните управители имоти. 

Това, което депутатите ще видят от данните е, че  повечето имоти са с оценка далеч под 500 000 лв., съобщи надзорникът. Това стана, след като вече законопроектът, даващ право на областните да продават имоти до 500 000 лв. вместо агенцията, мина на първо четене и след като и премиерът Бойко Борисов дойде в парламента и обяви, че за второто четене той ще бъде преправен, като прагът за продажби от областните ще бъде снижен на 10 000 лв. 

По повод разразилите се спорове в пленарната зала  за размера на прага до и над който да продават областните управители или агенцията, експертът Статков категорично заяви, че най-доброто решение ще е областните управители да продават най-малките обекти - такива до 10 000 лв., а всичко над 10 000 лв. - от приватизационната агенция. 

Областните управители нямат провомощия за следприватизационен контрол и не биха могли да изискват от купувачите друго, освен плащане на цената, подчерта още Статков. 

По време на дискусията по закона мнозинството изтърпя поредица упреци и от бившите управляващи, и от настоящи.

По думите на Христо Бисеров от ДПС мотивът на ГЕРБ е „че партийните структури по места имат нужда от достъп до черни пари и до създаване на черни каси. Голямата партия има нужда от големи пари, защото идват местни избори", коментира той.

Управляващите обясниха, че целят децентрализация в приватизацията, а от БСП и Атака контрираха, че това е децентрализация на корупцията.

Червената депутатка Мая Манолова изрази недоумение защо е избрана цифрата 500 000 лв. данъчна оценка, до която приватизатори да бъдат областните управители, без да има данни и анализ за имотите подлежащи на продажба.

Михаил Миков от БСП съзря опит за пригаждане на незаконна фактическа ситуация към желаното от политиците и остро възрази на предвиденото в законопроекта влизане в сила на определени текстове със задна дата.

Бившият икономически министър Петър Димитров припомни:

„Един бивш областен управител на Варна Добрин Митев точно за продажби на имоти във Варна сега е икономически емигрант в Нова Зеландия и не може да се върне, защото беше осъден на 5 г. затвор". Той подчерта, че е добре да бъде припомнена практиката на тези 28 субекта, които днес управляващите искат  да направят отговорни за приватизацията.

Павел Шопов от Атака определи законопроекта на депутатите от ГЕРБ като лоша идея и ги призова: „Сложете стоп на тази лоша идея и не я развивайте по-нататък!"

Председателят на парламентарната икономическа комисия Мартин Димитров плахо се разграничи от текста, обяснявайки, че въпросните 500 000 лв. са данъчна оценка.

По думите му данъчните оценки са доста по-ниски от пазарните оценки и че този праг  трябва да бъде намален. Димитров изтъкна, че поради тази причина от Агенцията за приватизация е изискана информация за имотите от всички областни управители.