ПОСЛЕДНО: Радикалната лява партия Сириза печели 39.5 % от гласовете според екзит пол, обявен минути след края на изборния ден в южната ни съседка.
Управляващата дясна партия "Нова демокрация" е с 23-24 %


По-рано днес бе оповестено, че опозиционната радикална левица Сириза получава подкрепата на 33.5%-35.5% от гърците на парламентарните избори в страната и води пред управляващата партия с 6 до 10%. Това сочеха първите данни от екзит пол проучванията, попаднали на разположение на РИА „Новости".

Съгласно данните Сириза получава 33.5-33.5% подкрепа, а управляващата дясноцентристка партия „Нова демокрация" - 25.5-27.6%. Трета е крайнодясната „Златна зора" с 6.4%, след нея са партия „Река" - с 6.2%, Комунистическата партия на Гърция - 5%, ПАСОК - 4.5%, „Независими гърци" - 4.3%.

Партията на Георгиос Папандреу засега получава едва 2.9% от гласовете и не преминава 3% бариера за влизане в парламента.

При такова разпределение влизат 7 партии в гръцкия парламент.

Социолози обявиха, че на Сириза ще и са необходими около 40% подкрепа, за да има мнозинство в 300-местния парламент.

Междувременно лидерът на радикалната лява партия Сириза обяви, че Европа трябва да намери алтернатива на строгите мерки за икономии, съобщава „Франс прес".

„Нашето общо бъдеще в Европа не е бъдеще на икономии", каза Алексис Ципрас пред журналисти, след като пусна гласа си в избирателна секция в Атина.

Той иначе увери, че никой не поставя под съмнение европейския курс на Гърция.

По-рано премиерът на Гърция и лидер на дясноцентристката партия „Нова демокрация" Андонис Самарас заяви, че днешните парламентарни избори са решаващи за бъдещето на страната и изрази надежда, че избирателите ще подкрепят европейския курс на Гърция

Днес в Гърция се провеждат предсрочни парламентарни избори, които могат да доведат до смяна на властта.