Да не забравяме, че все пак преминаването на държавна граница е престъпление. Това заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на журналистически въпроси за инцидента със загиналия афганистанец от групата с нелегалните мигранти край Средец.

Премиерът обяви и че експертизата е показала, че причината за смъртта е рикошет. Според него служителите на реда не са нито за медали, нито за оставки, но и не са за такива коментари, които се чуват в момента.

Те просто са си вършели работата. Направили са необходимото. Това е една нелепа нещастна ситуация", повтори няколко пъти Бойко Борисов. На въпрос защо е допуснато нелегалните мигранти да стигнат чак до Средец, Борисов каза: „Те стигнаха до Берлин, вие питате за 20 км от границата..."

Граничните полицаи в случая според Бойко Борисов са направили необходимото, вършили са си работата в екстремна ситуация, в тъмната част на деня при многобройна, компактна и рискова група - просто нелепа нещастна случайност, никой не е искал да убие човек", допълни министър-председателят.

Борисов коментира и това, че какви ли не неща са се чули като коментар по повод на ситуацията. „Изчаках един ден да се изговорят", заяви с огорчение Борисов и изтъкна, че България е получила признанието от Босфора до Брюксел за това, че сме най-добре пазената граница.

Премиерът изтъкна и че всичките му предложения на Европейския съвет са били приети, а лично Туск, Юнкер, Шулц са дошли да чуят и са показали респект и уважение към това, което правим по охрана на границата.

По въпроса за това какви мерки могат да се вземат още за опазване на границите ни, Бойко Борисов посочи, че всичко възможно вече е направено и не би било адекватно да искаме чужди да идват като подкрепление да ни пазят границите.

Също така на въпрос защо не искаме финансова помощ от ЕС за справяне с бежанския натиск, премиерът беше лаконичен - „пари си имаме, не е хубаво да започнат да дават пари - това значи друго".