Банките да информират клиентите си за промяна на лихвата по кредит по подходящ начин. Това е едно от предложенията за промени в Закона за кредитните институции, чийто проект прие днес Министерски съвет.

Чрез промените се подобрява законовата уредба за защита на правата на банковите клиенти чрез въвеждане на изрично задължение за банката да уведомява депозанта, съответно кредитополучателя, при промяна на лихвите, а при кредитите - и при промяна на общите разходи, които засягат интереса на клиента.

Други изменения в закона са свързани с въвеждане на нови правила за политиката на възнагражденията на банкерите. Тези изменения са в резултат от промените в директивата за капиталовите изисквания (Capital Requirements Directive III - CRD3).

Те ще определят как точно банкерите ще получават бонусите си, ще има фиксирано ниво на тези бонуси като дял от твърдото възнаграждение и пр.

Измененията, отразени в проектозакона, са в отговор на финансовата криза, която подчерта необходимостта от по-добра координация между компетентните органи с цел осигуряване на цялата необходима информация при осъществяване на възложените им функции и за запазване на финансовата стабилност в отделните държави.

За усъвършенстване на системата за надзор върху банкови групи и финансови холдинги, които осъществяват дейност в няколко държави-членки, проектът въвежда изискване за вземане на съвместни решения между компетентните органи при определяне на адекватността на консолидирания собствен капитал.

В закона се определят детайлно условията, сроковете и редът за вземане на такива решения, както и механизмите за действие в случаите, когато не може да бъде постигнато съгласие между компетентните органи.

Законопроектът предвижда и създаването на надзорни колегии. Тяхната основна задача е да осигурят подходяща организация за обмен на информация и координация на действията на отделните компетентни органи при упражняването на текущия надзор и при възникване на извънредни ситуации.

Колегиите ще съдействат и за ефективното разпределение на правомощията между компетентните органи. Така ще бъдат предотвратени дублирането на надзорни изисквания и ще се осигури по-добро взаимодействие между тях.

Проектът урежда подробно случаите, при които Българската народна банка трябва да създаде надзорна колегия и случаите, при които тя участва в такава колегия, създадена от друг компетентен орган, както и нейните права и задължения във връзка с ръководството или участието й в надзорни колегии.

Предвижда се законът да влезе в сила от 31 декември 2010 година. Държавите-членки следва да изготвят съответните актове за въвеждане на директивата в националните законодателства в срок до 31 октомври 2010 година.