Най-амбициозната българска филмова копродукция „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" ще има своята специална премиера на 12-ия международен „София филм фест" на 14 март в Зала 1 на НДК.

Режисьор на лентата е Стефан Командарев, продуценти са директорът на „София филм фест" Стефан Китанов, легендарният Карл Баумгартнер (продуцирал филми на Емир Кустурица, Джим Джармуш, Ким Ки Дук, Джани Амелио и много други), Танасис Каратанос, Даниел Хочевар и Андраш Мухи.

Сюжетът на филма ни връща в 1976 г., когато в малък планински град се ражда Алекс, а в същото време дядо му - местният цар на таблата Бай Дан, печели поредната игра в кафенето на града.

Трийсет години по-късно Бай Дан среща внука си в Германия, където той се възстановя в болница от тежка катастрофа, отнела живота на родителите му и неговата собствена памет.

Разкривайки му тайните на таблата, възрастният човек повежда Алекс в духовно пътуване към миналото, корените на семейството му и майсторството в играта и живота.

Алекс и Бай Дан предприемат пътуване обратно към България, изпълнено с носталгия, хумор и спомените на Алекс за емигрантския живот.

Пътят води двамата отново в малкото градче в България, където кафенето и вечната игра на табла ще разкрият на Алекс истината за миналото и настоящето не само на родното му място, но и на него самия.....

В централните роли са „любимецът на Кустурица" Мики Манойлович и изгряващата звезда на немското кино Карло Любек.

От българска страна във филма участват Христо Мутафчиев, Ани Пападопулу, Людмила Чешмеджиева, Николай Урумов, Васил Василев-Зуека, Стефан Вълдобрев, Павел Попандов, Добрин Досев, Георги Кадурин, Александър Дойнов.

Оператор на лентата е Емил Христов, а Стефан Вълдобрев - автор на музиката.

„Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" е създаден по едноименния автобиографичен роман на Илия Троянов, отличен с четири литературни награди в Германия.