Американският министър на отбраната Аштън Картър призова за незабавно прекратяване на изграждането на острови от страна на Китай в Южнокитайско море, което навлича гнева на други страни в региона - Филипините, Япония, Виетнам и др.

Картър също така призова участниците да преустановят милитаризирането на спора и да се намери мирно решение, съобщава "Ройтерс".

Картър заяви, че опитите на Китай да строи острови не са „в крак" с регионалния консенсус и че американски военни самолети и кораби ще продължат да действат в зоната, което било в съответствие с международното право.

„Действията на Китай обединяват страните в региона по нови начини", заявил той на военна церемония в Пърл Харбър, Хавайските острови, и добавил: „Има нарастващо търсене за американски ангажимент в Азиатско-тихоокеанския регион. Ние ще го посрещнем".

„Ние ще останем основната сила, гарантираща сигурността в Азиатско-тихоокеанския регион през следващите десетилетия", уверил Картър.

Коментарите на Картър дойдоха седмица след като военноморските сили на САЩ изпратиха разузнавателен самолет, превозващ включително телевизионни екипи, които да снимат дейностите на Китай по изграждането на островите в спорните острови Спратли в Южнокитайско море.

Междувременно китайското външно министерство отговори, че САЩ имали „двойни стандарти".

„Искам да подчертая, че САЩ са избирателно безмълвни относно отделни страни, които са окупирали китайски острови и рифове, но направиха безотговорни забележки относно строителните дейности, които са законни, справедливи и разумни в рамките на суверенитета на Китай", заяви говорителка на китайското военно министерство.

Китайският народ може да направи своя собствена преценка. Никой няма право да казва на Китай какво да прави", добавиха остро китайските военни.

САЩ твърдят, че Китай е добавил около 2000 акра (800 хектара) изкуствени острови на островите Спратли, включително 1500 акра от началото на годината.