Черешопроизводители протестираха срещу ниската изкупна цена на плодовете. Недоволните се събраха пред сградата на община Кюстендил, съобщава БТА. Освен производители, в протеста се включиха и кметове на селата в общината с големи масиви с череши.

60 стотинки за килограм е в момента изкупната цена. Това според производителите е под себестойността на продукцията. Протестиращите смятат, че след като се извадят разходите по пръскането и обработката, както и за заплащането за берачите, за производителите не остава нищо.

Производителите се заканиха, че няма да берат плодовете и те ще си останат по дърветата. „Ще наберем колкото да си сложим ракия и другото ще изгние. Няма смисъл да се берат", коментират те.

Според тях решението е по най-бързия начин да се направи сдружение на черешопроизводителите.

Кюстендилският градоначалник Петър Паунов коментира, че са поискани и компенсационни мерки от страна на държавата. Настоява се и за извънредни спешни мерки за подпомагане на производителите на череши, за да бъдат намалени загубите, които те търпят, вследствие на наложената забрана за внос в Руската федерация и предлага компенсация в размер на 250 евро за тон.

Ивайло Борисов споделя, че от 11 години се занимава с черешопроизводство и всяка година има проблеми с черешовата кампания. Тази година обаче те са особено големи заради ембаргото.