Полицаи от Велико Търново разкриха крадци на коли. Непълнолетните автоджамбази са "действали" от 24 юни 27 август, съобщиха от МВР.

Първото посегателство е извършено на 24 юни от имот в свищовското село Александрово. От жилището били задигнати обувки, храна и други вещи. От гараж към имота извършителите опитали да отнемат и лек автомобил „Сеат Кордоба", но не успели.

На 23 август, в района на гробищния парк в селото е установен лек автомобил „ВАЗ", покрит с клони и без регистрационни табели. Полицаите от РУ - Свищов установили, че колата е противозаконно отнета на 22 август от гара Бяла и е обявена за издирване.

Два дни по-късно, от имот в свищовското село Алеково бил отнет лек автомобил „Мицубиши Спейс Стар", който по-късно е открит край павликенското село Стамболово.

В този ден от Алеково изчезнал и лек „Форд Ескорт" с русенска регистрация, установен още същия ден на територията на селото. От тази дата са и опитите за отнемане на три други автомобила.

Два дни по-късно, на 25 август трима мъже (според информацията на полицията - б.р.) влезли в жилището на 79-годишна жена от село Алеково и след заплаха с нож, й откраднали телевизор, моторен трион, хранителни продукти и мобилни телефони.

На 27 август, при обход в близост до кръстовище за село Овча Могила полицейски патрул се натъкнал на оставен "Фолксваген Поло", с русенска регистрация, противозаконно отнет предната нощ от гара Бяла.

Полицаите от Велико Търново, Свищов, Павликени и Бяла установили извършителите на горепосочените деяния - 16-годишно момче от с. Тотлебен, и две момчета на 11 и на 14 г. от Пловдив.

Тримата са настанени във ВУИ - село Керека, където са изтърпявали наложена възпитателна мярка по Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (ЗБППМН), но избягали от интерната.

Най-големият е осъждан многократно. Първата му присъда е от лятото на 2014г. за кражба, постановена от Районен съд - Велико Търново. Следват присъди за противозаконни отнемания на автомобили на съдилищата във Велико Търново, Павликени, Дряново, за кражба - на РС - Павликени и за палеж - на РС- Попово.

Последната му присъда е от 4 юли 2015г., постановена от Районен съд - Свищов, за кражба. Магистратите му наложили наказание пробация за срок от една година.

След доклад на материалите в прокуратурата, двете момчета на 16 и на 14-години са привлечени в качеството на обвиняеми. С определение на Районен съд - Свищов, на най-големия е взета постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

14-годишният е с мярка "надзор на възпитателен орган". Работата по документиране на престъпната дейност на тримата продължава.