3 милиарда евро преки чуждестранни инвестиции в страната ще донесе реализацията на българската част на газопровода „Южен поток". Тази констатация направи при представянето на доклада си „Проектът „Южен поток" - ползите за България и Европа" по време на кръгла маса по темата във Варна изпълнителният директор на „Южен поток България" Игор Елкин, цитиран от БТА.

Той смята, че реализацията на проекта ще доведе до създаването на допълнителна газова инфраструктура в страната, а в бюджета на България ще постъпват и данъчни отчисления и транзитни плащания. 5000 нови работни места ще бъдат разкрити на етап строителство и експлоатация на газопровода.

Реализацията на „Южен поток" ще подобри социалната инфраструктура, ще бъдат привлечени местни компании, ще се инвестира в обучение на висококвалифициран персонал, смята още Игор Елкин.
Той посочи, че в момента проектът се движи по график и се разглежда възможността газопроводът да достигне и до Австрия.

Основните теми, с които се обръщат посетителите в информационния център на компанията, са свързани с възможностите за работа, маршрута и доколко той засяга тяхна собственост, обясни Нина Мирчева, комуникационен мениджър за България на „Южен поток транспорт". Тя допълни, че проектът по „Южен поток транспорт" не закъснява и се движи по план и график. В момента се работи по получаването на разрешително за строителство от регионалното министерство.