Преди шест години, за да се прикрие едно безумно престъпление, бе направено това обвинение - за предумишлен фалит на "Кремиковци" и за отнемане лиценза на ЦСКА.

Това обяви Александър Томов, бивш председател на Управителния съвет на "Кремиковци" и председател на Надзорния съвет на ЦСКА, минути преди първото заседание по рестартиралото на първа инстанция дело срещу него и още трима от ръководството на "Кремиковци" - Александър Гарибов, Иван Иванов и Божко Бонев.

Припомняме, преди години на четиримата бяха предявени обвинения за източване на пари от "Кремиковци" и отнемане лиценза на ЦСКА. През 2011 г. СГС осъди на първа инстанция Томов и Иванов с по 9 г. лишаване от свобода заради "Кремиковци" и оправдани за спортния клуб, а останалите двама останаха без присъди.

Мотивите на присъдата обаче бяха писани цели две години, като през 2013 г. САС върна делото на прокуратурата за рестарт с обосновката, че има" коренно противоположни правни съждения за едни и същи обстоятелства, които касаят цялостния извод за виновност и невинност по случая". Така се стигна до подновяване на процеса от самото начало.

Минути преди началото на заседанието Томов обясни, че подхожда оптимистично към "новото старо дело" и смята, че и четиримата ще бъдат оправдани. Виждам нови неща в съдебната система, по-малка зависимост от силните на деня. Смятам, че правосъдието ще си свърши работата и справедливостта ще възтържествува, заяви Томов.

По думите му по делото няма никакви нови факти, а обвинителният акт е същият, като само са отрязани "някои безумни неща". Това обвинение прикрива онези, които умишлено фалираха "Кремиковци" и прехвърлиха собствеността на ЦСКА на бизнесмени от съседен до София град, обяви бившият депутат и вицепремиер от правителството на Димитър Попов.

Той припомни, че има решение на САС от 2008 г. за това, че ръководството на "Кремиковци" в лицето на четиримата подсъдими си е свършило работата. Следващото ръководство обаче виждате, че не е тук, констатира Томов. Според него делото можело да се протака още и да приключи по давност, но това не би го удовлетворило, тъй като той иска истината да се каже ясно, тъй като тя била по страшна, отколкото хората си представяли.

Томов обаче отказа да назове ясно онези, които са извършители на престъплението, за което той отговаря пред българския съд. На този въпрос той отвърна с това, че има книга и там е описал всичко - който иска, да я чете.

На първото заседание от подновения процес и от "Кремиковци", и от ЦСКА предявиха граждански искове за обезщетение към четиримата обвиняеми.

Съдът обаче прецени да не уважи молбата на "Кремиковци" за съвместно разглеждане на иска им в това обвинение, тъй като това би накърнило правата на обжалващите присъдата.