За незабавно прекратяване на незаконния въгледобив в участъка „Гладно поле" в мини „Перник" се обявиха жители на града и представители на екоорганизацията „За земята". Те настояват и за рекултивация и глоби за нарушителите.

Председателката на екоорганизацията Галина Гергинова заяви, цитирана от БНР, че е недопустимо на метри от урбанизирана територия да има открит рудник.

Припомняме, в пернишкия квартал „Рудничар" беше обявено бедствено положение, след като земната маса се е разместила заради незаконен добив на въглища. Три къщи се пропукаха. Вчера на извънреден брифинг министърът на икономиката Божидар Лукарски обясни, че теренът е извън обичайната дейност на „Мини Перник". В участъка, където е свлачището, от 1956 г. не е извършван добив. Стана ясно още, че не е копано в галериите, а извън тях и то направо през земната кора, което не било утвърдена практика.

Генади Кондарев от екологичното сдружение „За земята" обясни, че шахтите и кариерите, които са дълбоки по 18 метра, не са обезопасени по никакъв начин. Той посочи, че тези, които добивали въглища, „според мълвата, си плащат за всяко изкарано чувалче въглища на охраната на официалната концесия".

Гергинова е убедена, че става въпрос за организирана престъпна група с милиони стокооборот на година, а не са няколко души, които пренасят по един чувал въглища, за да изкарат зимата.

Общината не била правила проверки в района на мините от 10 години.

Междувременно кметът на Перник Иван Иванов съобщи, цитиран от БТА, че общината е осигурила топла храна от социалната кухня за хората, които са останали без дом в кв. „Рудничар". Сформиран е и екип, който периодично да следи как се чувстват те и от какво имат нужда двете семейства, които са настанени в общински жилища. Собствениците на третата пострадала къща не са се появявали.

Размерът на щетите предстои да бъде уточнен. След това общината ще кандидатства за отпускане на средства пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Градоначалникът допълни, че местният парламент ще реши с какво и как да се помогне на потърпевшите.