Лидерът на фондация „Прав път" Ашим Асан внася сигнал до прокуратурата, че братята Юзеир и Али Юзеирови извършват подривна дейност срещу държавата. Това заяви самият той в ефира на БТВ.

Поводът е купуването на списъци с имена на хора от пловдивския квартал "Столипиново", за да може Юзеиров да регистрира партията си Мюсюлман-демократичен съюз.

За целта били необходими 5 хиляди гласа, които те не успели да съберат в своя регион. Хората, които давали личните си данни, не знаели, че те ще се използват за регистрация на партия, смята Ашим.

Асан заяви, че лично е видял Юзеир Юзеиров, заедно с Бекир Терзи и Моасак Азад, да събира хората в сграда до пазара в кв. "Столипиново".

Али Юзеиров:
"Ние нямаме нищо против да сме „наврени в ъгъла, както премиерът се изрази", но искаме да сме в стаята, в която се взимат решенията".

По-опасното според Асан е, че Юзиеров, заедно със спонсорите си, подтиквали гетото към етнически бунтове срещу държавата, която им пречела да регистрират партията си.
Сценарият бил да се предизвикат безредици, след което да се появи Ахмед Доган и да се представи за единствен спасител на етническия мир, обясни Асан.

"Не само не отричам, но и заявявам, че в пловдивския квартал „Столипиново" имаме готови структури", заяви от своя страна Али Юзеиров.

"Структурите на МДС и за общински кмет ще бъдат излъчени от официалния милет - хората, които представляват цялата махала. Никога до сега нито една партия не е представяла техни кандидати и като общински съветници, и като кмет", обясни още той.

Ашим Асад:
„Имате си червен международен паспорт, иди в Иран, регистрирай си там мюсюлманска партия. Вие не харесвате Конституцията, не харесвате българския парламент!"

Ашим Асан предупреди, че днес ще подаде сигнал го прокуратурата, за да бъдат проверени имената на всички хора, които присъстват в списъка и дали те знаят, че имената им присъстват в тези списъци.

Спонсори на братя Юзеирови според Ашим Асан са Бекир Терзи и арабинът Моасак Азад. По думите му, първият е бивш главен секретар на Главното мюфтийство и е бил преди време кандидат за депутат от листите на ДСБ в Смолян за 40-ото НС, а вторият е негов зет и представлява световна мюсюлманска организация от Саудитска Арабия, разясни Ашим Асан.

Освен това Азад държал търговията с орехи и част от бизнеса с трупи в Северните Родопи. Арабинът бил също главен спонсор на Главното мюфтийство, според думите на Асан. Азад наскоро открил най-голямото училище в Сърница, което и е негова собственост, а преди това и в Костиево. Той е финансирал и строителството на повечето джамии в България през последните години.

Ашим Асан нарече Али Юзеиров „кукла на конци" и подчерта, че тези, които стоят зад двамата братя, опипват почвата, за да видят как ще реагира държавата.

Според Асан лошото е, че сега се очакват много по сериозни проблеми в гетата из страната. Той допълни, че в повечето ромски квартали се изградени домове за радикален ислямизъм.

"Вниманието и на европейските институции е върху нас. Защо трябва да привличаме вниманието - живеем си добре, имаме си Главно мюфтийство", запита риторично Асан.

Много от подписите за регистрацията са от шуменско, разградско, търговищко, посочи от своя страна Али Юзеиров. Той разказа, че е бил поканен в "Столипиново" от мюсюлманите там, но не успя да си спомни кой точно го е поканил.

Али Юзеиров:
"Искаме тези хора да се възприемат като хора, като достойни български граждани, а не като елементи, които могат да бъдат манипулирани по време на изборите."

„Имате си червен международен паспорт, иди в Иран, регистрирай си там мюсюлманска партия. Вие не харесвате Конституцията, не харесвате българския парламент!", коментира лидетър на фондация "Прав път".

"Многократно чувах приказката, че дърпаме дявола за опашката. Не знам защо виждате провокация. Започнали са държавните органи някакви следствени мероприятия срещу нас. Нека съда да се произнесе. Ние сме в правова държава", призова Али Юзеиров.

"След като съда се произнесе ние каква партия сме, ще имате възможност да се запознаете и с платформа", обясни Юзеиров.

"Искаме тези хора в "Столипиново" да се възприемат като хора, като достойни български граждани, а не като елементи, които могат да бъдат манипулирани по време на изборите", обясни още Юзеиров.

"Искаме моралът да върви с нас. В тази партия ще стоят морално отговорни хора. Мюсюлмани означава морални", смята Али Юзеиров.

„Искам нашите братя мюсюлмани да се чувстват като достойни граждани. Ние нямаме нищо против да сме „наврени в ъгъла, както премиерът се изрази", но искаме да сме в стаята, в която се взимат решенията", коментира той.