50 000 детонатора са откраднати от завода за боеприпаси край Горни Лом, съобщава Нова телевизия.

Припомняме, на 1 октомври в 17.00 часа се взриви цех на завод „Миджур", собственост на фирма "Видекс" в Горни Лом. Загинаха 15 души - 13 мъже и 2 жени, сред тях и съпруг и съпруга, които оставиха 5-годишно дете сираче. На мястото на фабриката няма нищо, всичко бе изравнено със земята. Отломки от по 150-200 кг се разхвърчали на около 300-400 метра от мястото на взрива. Пострадаха три жени, които са били на портала, намиращ се на 400 м от взривения цех.

Хилядите детонатори са изчезнали, въпреки охраната, която пази обекта заради продължаващото разследване на инцидента. Те са били съхранявани на около 2 километра от взривения цех. Съдържат цветни метали - мед и месинг.

Във връзка с кражбата е задържан бившият работник в предприятието Светлин Славчев, който е криминално проявен.

Адвокат Цветан Тодоров обясни, че те са изнасяни постепенно. Дознанието предстои да установи дали някой друг, освен задържания, е взимал от детонаторите.

Кражбата на устройствата, макар и обезопасени, поставя под сериозен въпрос сигурността в оръжейния завод. В завод „Миджур" все още има пълни складове с взривни вещества. Оказва се, че полицията пази само пред входа. Отделно ограничен периметър се охранява от частна фирма. Общата площ на завода е 400 декара.

Охранител коментира, че им е забранено да влизат. По думите му, ако някой влезе вътре, те не могат да видят. Преди е имало камери, но след взрива, те не работят, обяснява още мъжът.