Председателят на гръцкия парламент Зое Константопулу остро осъди исканията на международните кредитори в речта си пред депутатите тази вечер, предаде Greek Reporter. Тя отхвърли начина на внасянето за гласуване на законопроекта от чужди правителства "под заплахата на банкрут".

По думите й, исканията са антиконституционни и нарушават основни права на гръцките граждани и тя ще гласува против тях, както и при предишния вот. Подчертава също така, че министърът на правосъдието и депутати също не са съгласни.

Тя е изпратила писмо до гръцкия президент Прокопис Павлопулос и премиера Алексис Ципрас. В него тя настоява да бъдат запознати представителите на кредиторите в преговорите със съдържанието му. Не е съгласна с опитите да бъдат пренебрегнати основни законодателни процедури в случая и смята това за недемократично.

Константопулу припомня също така, че 93% от адвокатите в страната са гласували против тези промени при допитването на предишната администрация.

Ципрас се е съгласил да се срещне с нея в четвъртък, за да обсъди мотивите й.

Припомняме, че тече дебат за приемане на втори пакет от условия на международните кредитори в замяна на отпускане на финансова помощ.

Гласуването, което ще се проведе по-късно днес, може да заплаши стабилността на коалиционното правителство.

Вторият законопроект включва по-леки реформи всравнение с приетия преди седмица.

Депутатите ще гласуват мерки, включващи директива на ЕС за гарантиране на депозитите в банките до 100 хиляди евро и реформи в гражданско-процесуалния кодекс, които имат за цел да ускорят правните процедури и да се намалят разходите в тази област.

Гърция и държавите от еврозоната се разбраха Атина бързо да прокара пакет с реформи, а в замяна ще започнатпреговори за трета спасителна програма за балканската страна, която включва отпускане на 85 милиарда евро за три години.

На гласуването миналата сряда премиерът Алексис Ципрас трябваше да разчита на подкрепата на проевропейската опозиция, след като нарастват дисидентите в неговата СИРИЗА.

Правителството на Гърция се надява по-малко депутати от СИРИЗА да гласуват против мерките, но анализатори отбелязват, че вотът е тест дали Ципрас може да избегне разкол в партията си.

Тази вечер се проведоха и поредните протести в столицата Атина срещу условията на споразумението. Стотици се събраха пред сградата на парламента, за да изразят несъгласието си. Повечето от тях са поддръжници на крайнолеви формации. На започналата като мирна демонстрация се е стигнало до сблъсъци между участници и полиция. Демонстрантите са замеряли с петролни бомби полицаи.