Сирийският президент Башар Асад призова страните от организацията БРИКС да се намесят, за да сложат край на конфликта в страната. Писмото на държавния глава бе предадено от неговия съветник Бутайна Шаабан по време на посещение в Южна Африка, съобщава РИА Новости.

Шаабан посочи, че е предал писмото на президента на ЮАР Джейкъб Зума. Африканската република ще бъде домакин на срещата на БРИКС, която ще се проведе на 26 март.

В писмото си президентът Башар Асад призовава за намеса от страна на БРИКС, за да се сложи край на насилието в Сирия и за окуражаване на започването на диалог между страните, уточни Шаабан.

БРИКС е организация за сътрудничество на развиващите се страни и в нея влизат Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка.

Въоръженията конфликт между властите и опозицията в Сирия започна в началото на март 2011 година. По данни на ООН до момента са загинали около 70 хиляди човека. Около един милион пък са бежанците, които избягаха в съседните страни.

По-рано днес стана ясно, че сирийската въоръжена опозиция е превзела контрола над източните и западните входове на Дамаск, където се водят тежки боеве. Според данните, сблъсъци има и в отделни райони в столица и най-вече в северната й част.
В същото време сирийската Организация за мониторинг на човешките права съобщава, че през нощта армията на Сирия е подложила на обстрел редица предградия на Дамаск - Барзех, Кабун, Джубар, както и палестинския бежански лагер „Ярмук".