Големият полски режисьор Кшищоф Зануси пристига в Балчик за 7-то издание на на Международния фестивал за късометражно кино „В Двореца".

Култувият режисьор ще проведе 72-часов майсторски клас само с най-талантливите млади професионалисти, които, преди да бъдат допуснати до класа, ще трябва да участват в конкурс.

Освен майсторския клас проф. Кшищоф Зануси ще изнесе и отворена лекция за всички гости на фестивала.

Визитата на полския режисьор и сценарист е част от образователната програма „Филмър Фордж" на „В Двореца", която се състои от разнообразни модули, като майсторски класове, уъркшопи, семинари и синьо училище за студенти.

В нея ще се включат и вече потвърдилите участието си гости на фестивала художникът и сценарист Пиер Бисмут и продуцентът Санди Либърсън.

Припомняме, Бисмут, който е по-известен с работите си като художник, през 2005 година - заедно с Мишел Гондри и Чарли Кофман, спечели „Оскар" за оригинален сценарий на филма "Блясъкът на чистия ум" с участието на Джим Кери и Кейт Уинслет.

„В Двореца" е международен фестивал за професионални късометражни филми с дължина до 45 минути, които не са показвани досега в България. Това е първият фестивал за късометражно кино в България, финансиран от Програма МЕДИА на Европейския съюз.

Тази година състезателните програми са шест: основна международна програма с категории за игрален, документален и анимационен филм; телевизионна програма с категории за игрален, документален и анимационен филм; рекламно видео и рекламен филм, музикален видеоклип; студентски филми с категории за игрален, документален и анимационен филм; програма „In Between" за хибридни форми и формати.

Другата водеща дейност е образователната програма „Филмър Фордж", която се състои от разнообразни модули като майсторски класове, лекции, уъркшопи и семинари и синьо училище за студенти.

Професионалните срещи на индустрията спомагат за установяване на контакти и комуникация между различни професионалисти и стават база за бъдещи сътрудничества.

Крайният срок за приемане на чуждестранни филми е 15 април, а за български - 15 май. Към момента са получени повече от 2000 филма от цял свят, като прогнозите са, че тази цифра ще се удвои до края на срока (за сравнение миналогодишния брой е 1600 филма от 72 държави).