След анализ на икономическите обстоятелства Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) прие корекция на цените на топлинната енергия от месец юли.

Промяната в цените ще бъде обсъдена на открито заседание следващата седмица, съобщават от пресцентъра на ДКЕВР.

Изменението на цените е резултат от настъпилото рязко увеличение в цената на горивата на международните пазари, което предизвика значително нарастване на разходите на предприятията, заявяват от ДКЕВР.

Според комисията средното увеличение на цената за топлинна енергия не трябва да надвишава 14% - 15%

Най-голямата в страната "Топлофикация София" АД е поискала 72,69 лв./МВтч без ДДС, а предвижданата от комисията цена е 68,99 лв./МВтч., като в момента цената на топлото в София е 60,25 лв./МВтч без ДДС.

В столичното дружество не са правени корекции на топлинната енергия от 2006 г., уточняват от ДКЕВР.

"Топлофикация Пловдив" ЕАД е поискала 82.50 лв./МВтч, като предвиждането на ДКЕВР е 75,84 лв./МВтч. В момента цената за МВтч без ДДС е 68, 87 лв.

"Топлофикация Варна" е поискала 80,00 лв./МВтч при настояща цена 72, 50 лв.

Предвиждането на ДКЕВР е 74,16 лв./МВтч.

"Топлофикация Бургас" е поискала 69,63 лв./МВтч , предвиждането на ДКЕВР е 69,54 лв./МВтч. Цената там в момента е 65, 44 лв.

"Топлофикация Русе" ЕАД е поискала 84,65 лв./МВтч при цена в момента 53, 61 лв. Предвиждането на ДКЕВР е 64,60 лв./МВтч.

Корекцията е в граници, които да сведат до минимум негативния ефект за крайните потребители, като в същото време не допуска неблагоприятно отражение върху финансовото състояние на дружествата в сектора, твърдят от комисията

Необходимите изчисления в доклада на работната група на комисията са направени при отчитане на коефициента на инфлация за 2007 г. и прогнозни цени на природния газ.

Предвижданите от регулатора цени на топлинната енергия не удовлетворяват напълно исканията на дружествата, уточняват от ДКЕВР.