Привърженици на партия „Атака" прекъснаха словото на президента Георги Първанов по повод честването на 134-годишнината от гибелта на Христо Ботев и неговата чета.

Още в началото на тържествения митинг атакистите опитаха да прекъснат президентското слово със скандирания "Волен президент" и освирквания. Това стана в присъствието на лидера на партията Волен Сидеров, съобщи БНР. Въпреки това официалната церемония продължи.

Христо Ботев е българската Голгота, той българското Възкресение, той е символът на националната доблест, той е символ на българската саможертва.

Това заяви в словото си президентът Георги Първанов на тържествения митинг-заря. И днес Ботев ни е необходим да буди примирените и задремали духове, да стряска родоотстъпниците и самозабравилите се във всяка власт, подчерта още Георги Първанов.

След традиционните думи за величието на Ботев държавният глава направи паралел между написаното от поета и сегашната политико-икономическа ситуация.

"Помните ли как Ботев не пести сарказма към правителството, т. е. към султанските закони?", запита той. "Припомням: "За да успокоят своите кредитори тия, т. е. министрите на султана, не се забравиха да обнародват в тукашните вестници своите фалшиви икономии и да покажат източниците, с които ще покрият тазгодишния нищожен дефицит." Годината е 1875 г. " , каза Първанов и продължи цитата:

"Но хвалете, не бойте се, хваленето не иска хляб и топли обуща, а за лъжите не вземат мито. Вашата стока се продава без акциз и полицейски надзор." - Това е посланието на Ботев към пишещите му братя, уточни Първанов.

След което добави, че огънят на поета бил насочен към "пигмеи, които са се покачили на необозрими кокили и посягат със своите къси умове да уловят месеца за рогата и пеят баладични песни, но не за да събудят народа си, а да се чуят и порадват на гласа си". "И днес има политици, чиято изява се свежда до това да се порадват на гласа си", каза държавният глава.

В края на речта му Сидеров тръгна към микрофона, но не му бе дадена думата, тъй като по сценарий започна тържествената заря-проверка.

Да почетат паметта на Ботев и загиналите герои във Враца освен Георги Първанов, бяха и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на отбраната Аню Анев, министрите на земеделието и на труда и социалната политика Мирослав Найденов и Тотю Младенов, народни представители, ръководители на политически партии и организации, Врачанският митрополит Калиник.

Сред гостите бяха дипломати и представители на от Франция, Словакия и Румъния.

Честванията на 134 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета във Врачанско, ще приключат с всенародно поклонение на връх "Околчица". Миналата година "Атака" превърна в свой митинг тържеството на 2 юни.