Малко преди 20 часа ДКЕВР се събра на извънредно заседание, на което бе решено да се открие процедура за отнемане лиценза на елразпределителя за Западна Бълтария ЧЕЗ.

Това съобщи за медиите Яне Янев, който незнайно защо е присъствал на заседанието.

Стана ясно, че енергийният регулатор е започнал процедурата на базата на 17 съставени акта на ЧЕЗ, коментирани по-рано днес и от Административната прокуратура.

Предстоящата процедура е дълга, тъй като предвижда да бъде евентуално обжалвана пред различните състави на Върховния административен съд.

По-рано, от ЧЕЗ остро разкритикуваха България и обвиниха страната ни, че не спазва законите на ЕС.

Това става ясно от позицията на компанията, разпространена веднага, след като премиерът Бойко Борисов обяви на брифинг в МС, че до края на деня лицензът на ЧЕЗ ще бъде отнет.

Няколко часа преди това и прокуратурата предложи ЧЕЗ да остане без разрешително.

Компанията смята, че изявленията на „премиера, прокуратурата и средствата за масова информация са грубо нарушение на юридическите задължения на България като държава, влизаща в Европейския съюз".

Единствената организация, която може да започне процедура за анулиране на лиценз е „изключително независимото енергийно управление", се казва в позицията на ЧЕЗ, представена от говорителя Барбора Пулпанова.

Всичко това става на фона на масови протести в цялата страна, които обаче вече се изместиха и срещу управляващите от ГЕРБ.