Лидерите от НАТО се споразумяха да разработят система за противоракетна отбрана, която да защитава територията на всички европейски страни членки на алианса плюс Съединените щати. Това обяви пред журналисти президентът на САЩ Барак Обама на срещата на върха на НАТО в Лисабон, съобщиха световните агенции.

"Съединените щати и нашите съюзници от НАТО днес постигнаха значителен напредък", заяви Обама, цитиран от Франс прес. "Щастлив съм да обявя, че за първи път ние постигнахме договореност за разработването на система за противоракетна отбрана, която да е достатъчно мощна за покриването на европейската територия на НАТО и нейното население, както и Съединените щати", посочи президентът.

Системата за ПРО ще включва разполагането на американски ракети прехващачи и радари в Европа. Двайсет и осемте страни членки ще инвестират 200 милиона евро за свързването на съществуващите противоракетни системи с американската система, отбелязва Ройтерс.

НАТО одобри новата си стратегическа концепция, която запазва политиката на ядрено възпиране и позволява на военния алианс да се приспособи към съвременните заплахи срещу сигурността, предаде Ройтерс.

"Това наистина е исторически момент. НАТО е нямаща равна на себе си общност на мир, сигурност и споделени ценности, но светът се променя", заяви генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен на пресконференция в края на първия ден от срещата на върха в Лисабон.

"Ние сме изправени пред нови заплахи и предизвикателства, така че тази стратегическа концепция ще осигури НАТО да остане все така ефикасна в защитата на нашия мир и сигурност", отбеляза Расмусен.

Новата стратегическа концепция потвърждава, че вратите на НАТО остават надеждно отворени за нови членове, посочи генералният секретар, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Расмусен заяви също, че забавянето на ратифицирането на руско-американския договор за ядрено разоръжаване СТАРТ ще навреди на сигурността на Европа, предаде Франс прес.

Барак Обама заяви, че неговата страна ще сътрудничи с Португалия и цяла Европа в помощ на енергичните стъпки за укрепване на световните финансови пазари, предаде АП.