България не била разбрала Борисов. Този извод може да се направи от официалното прессъобщение на правителствената информационна служба по повод брифинга на премиера след срещата си с посланиците на ЕС.

Както вече стана ясно, топ новината е, че се отказваме да участваме в петролопровода „Бургас - Александруполис".

В съобщението обаче от „Дондуков" 1 тази тема е коментирана по следния начин:
Към момента страната ни не е предприемала официални действия за прекратяване на участието си в проекта."

News.bg цитира казаното от Бойко Борисов в 12:11 ч. днес, потвърдено и от видеорепортажа:
„...„В нито една сфера не бяхме упрекнати или не бяхме критикувани. Получихме положителна оценка и в борбата с престъпността, и в желанието ни да има максимална енергийна независимост, и в това, което правим по Набуко. Включително още веднъж казах защо няма да правим Бургас-Александруполис. Аз поне не си спомням упрек по нито една тема...".

Смятаме, че по-официална държавна позиция от казаното от един министър-председател едва ли може да има.

Междувременно, кметът на Бургас в официално съобщение благодари на Борисов за взетото решение, подчертавайки, че:
Новината се посреща с радост в Бургас, гражданското общество я подкрепя, а аз като кмет се чувствам изключително радостен, че притеснението сред хората заради бъдещото изграждане на тръбопровода ще спре".

Съпартийците на премиера също бурно изразяват радостта си:
"Ние народните  представители от ПП ГЕРБ, избрани  от Бургаски регион, сме изключително доволни, че спазихме обещанието си към нашите избиратели. Още много преди да влезем в Народното събрание обявихме своята позиция за чисти води на Черно море и запазване на уникалната ни природа", се казва в обръщение до медиите от бургаските депутати от ГЕРБ.