"Трябва да покажем политическа воля, а не да търсим оправдания, защото причини за отлагане винаги ще се намерят. Ставаме свидетели на медийни кампании срещу страната ни. Необходими са ясни договорни отношения, за да уреждаме въпросите помежду си по демократичен начин".

Това заяви бившият лидер на БСП и настоящ евродепутат Сергей Станишев, който участва в заседание на Съвместния комитет за парламентарно сътрудничество ЕС-Република Македония, провело се вчера и днес по време на пленарната сесия в Страсбург.

Той подчерта, че добросъседските отношения между България и Македония са въпрос на политическа воля от двете страни.

"България първа е признала Македония и винаги сме подкрепяли присъединяването ѝ към Европейския съюз и НАТО. Като премиер защитих членството на Македония в НАТО през 2008 г. На Балканите всички сме едно семейство, но усилията трябва да са взаимни", каза той.

На 27 април в западната ни съседка имаше предсрочни парламентарни избори. Основната опозиционна партия "Социалдемократически съюз на Македония" взе решение да не участва в новосформирания парламент, поради съмнения в манипулация на изборните резултати. По същата причина в Съвместния комитет ЕС-Македония няма представители на опозицията.

Лидерът на ПЕС коментира, че Комитетът към днешна дата няма легитимност да взима решения, защото не е в пълен състав и не представлява интересите на всички македонски граждани.

Иначе на двустранна среща Станишев призова македонския вицепремиер Фатмир Бешими за скорошно подписване на Договора за приятелство и сътрудничество между България и Македония.