Политическата среща "на четири очи" Борисов-Миков все пак е дала един консенсусен резултат - чистка в БНБ.

Двамата партийни лидери обявиха на съвместна пресконференция след частния диалог, че са постигнали споразумение ръководството на БНБ да бъде сменено при първа възможност поради реакцията на институцията по казуса с КТБ.

Не оставки, а съставяне на кабинет обсъждат социалистите на пленума

Още...

Още утре трябва да се смени целият управителен съвет на БНБ, на първо време да се махне най-малко управител и подуправител, категоричен бе Бойко Борисов. Според него всичко по закон е в ръцете на БНБ и „те умишлено вече три месеца бездействат".

Не мога да си представя, че 4 милиарда така ще се изпарят и в рамките на месец. Има нещо, което се надявам да разберем, коментира с недоверие той по отношение на одиторския доклад към БНБ, който сочи, че в банката има огромна финансова дупка. Припомняме обаче, че след разпита си в столичното следствие, съпругата на Цветан Василев също като Борисов бе категорична, че подобна липса и то в такива размери е невъзможна.

Аз твърдо се съмнявам, това не е възможно, и тук Орешарски и Чобанов не трябва да бягат от отговорност. Те допуснаха това да се случи и да се удари банката, обвини лидерът на ГЕРБ доскорошният премиер и финансовия му министър.

Тези хора трябва да понесат съдебна отговорност, и управителя и подуправителя, смята Борисов. За него КТБ можела да се оздрави веднага. Влиза държавата, маха лошото, остава доброто, банката работи, обезпечените кредити се плащат, през това време се арестуват хората, които са нанесли щетата за лошите  кредити - това е финансисткото виждане на Борисов за това как могъл да бъде разрешен още в зародиш банковият проблем.

Ще подкрепим тази позиция, имаме обща воля към това решение. Не го приемайте буквално за утре, има срокове, уточни и червеният лидер Михаил Миков. Според него се е изгубило ценно време за работа по случая.

Стана ясно, че кандидат за нов управител на БНБ все още няма. Споразумяхме се да търсим такъв с възможно най-добрата репутация без партийна принадлежност, увери гербер номер едно.