Британският премиер Дейвид Камерън предупреди руския президент Владимир Путин, че Европейският съюз е готов да наложи по-тежки санкции на Русия след инцидента със самолета на „Малайзия еърлайнс", при който загинаха 298 души, предаде Ройтерс.

„Русия трябва да знае, че ще последват действия, ако няма радикална промяна на начина, по който се държи", каза Камерън.

„ЕС ще бъде готов да предприеме следващи стъпки", добави той.

Камерън, който разговаря по телефона с френския президент Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел в неделя, заяви, че санкциите могат да ударят руската индустрия и стоките с двойно предназначение, които могат да се използват за военни цели.

Британският премиер каза, че президентът Путин трябва да накара проруските сепаратисти да предоставят пълен достъп до мястото, където самолетът се разби и призова Кремъл да спре доставките на оръжия за сепаратистите.

Ние не искаме повече оръжие да пресичат границата, никакви войници да не пресичат границата, никаква подкрепа за сепаратистите, спазване на украинския териториален интегритет, това е, което искаме и за това, което ще натискаме", поясни Камерън.
Камерън добави, че е казал на Путин, че светът гледа и чака какъв е отговорът във връзка с катастрофата.

По-късно британският министър-председател каза пред парламента, че доказателствата сочат, че полет MH17 е бил свален от проруски сепаратисти с ракета земя-въздух. Според него няма доказателство, че украински бойни самолети са изстрелвали ракети през последните седмици.

Той смята, че новите санкции срещу Русия трябва да ударят „приближените и олигарсите" около Владимир Путин.

По думите му всички военни доставки от Европа за Русия трябва да бъдат спрени в най-близко бъдеще. Камерън добави, че Владимир Путин не трябва да очаква достъп до европейските пазари, докато продължава да подкрепя конфликта в Източна Украйна.

Лидерите на Германия, Франция и Великобритания излязоха с ултиматум до Путин да накара проруските сепаратисти да съдействат на международните експерти. Меркел, Камерън и Оланд искат Путин да убеди сепаратистите да предоставят свободен достъп на международните експерти до мястото на катастрофата, отбелязва се в съвместно изявление на тримата западни лидери.

Те подчертават, че ако Русия не предприеме необходимите стъпки, външните министри на ЕС ще определят последствията от тези действия на среща на Съвета на външните министри на ЕС във вторник.

Междувременно премиерът на Холандия Марк Рюте и руския президент Владимир Путин са се съгласили, че разследването на катастрофата трябва да се води от Международната организация за гражданска авиация, предаде Ройтерс.

Рюте призова Русия да накара сепаратистите да помогнат на разследващите в Източна Украйна.

Ясно е, че Русия трябва да използва влиянието си върху сепаратистите с цел подобряване на ситуацията там", подчерта Рюте пред парламента, допълвайки, че ако през следващите дни няма свободен достъп до мястото, то всички политически, икономически и финансови опции остават валидни срещу тези, които са пряко и непряко отговорни за случилото се.

Той добави, че локацията на записите от „черната кутия" все още не е установена, но веднъж щом бъдат намерени, незабавно ще бъдат предадени на Международната организация за гражданска авиация.