Президентът на Сърбия Борис Тадич и руският му колега Дмитрий Медведев подписаха споразумение за сътрудничество в сферата на петрола и природния газ.

По силата им руската компания „Газпром нефт" купува контролния пакет акции - 51%, на държавното предприятие „Нефтена индустрия Сърбия" (NIS), строителството на сръбската 400-километрова част от газопровода „Южен поток" и довършването строежа на подземното газохранилище „Банатски двор" с обем 300 млн. кубически метра.

За пакетната сделка Газпром заплаща 400 млн. евро и се ангажира за периода до 2012 година да вложи най-малко 500 млн. евро за модернизиране и реконструкция на NIS.

Руският президент Медведев нарече сключените договори „епохални", както и това, че те поставят основите на енергийната сигурност за целия европейски континент.

Като „трудни и продължителни" за сръбската страна определят преговорите руските медии.
На тях Тадич успя да постигне компромис по редица спорни въпроси. Правителството в Белград ще има контрол върху дейността над бъдещата фирма чрез свои представители в борда на директорите.

Освен това Газпром нефт се задължава да не уволнява работници до 2012 г. като в замяна дотогава ще има монопол на местния пазар на горива.