Студентите „окупатори" не се страхуват от заплахи и натиск от страна на преподаватели за това, че няма да завършат успешно годината.

На поредния брифинг, организиран в „затворения" двор на Ректората, организаторите на окупацията на Софийски университет категорично се обявиха против опити за сплашвания на протестиращи студенти.

Вече 12-ти ден вратите на Ректората остават затворени за студентите, които искат да учат, а сградата на Софийския университет е убежището на студенти „окупатори", които настояват за оставка на правителството, разпускане на Народното събрание и свикване на предсрочни парламентарни избори.

Чуто в двора:
Един студент не може никога да бъде реалист, защото студентът по принцип е бунтар

„Ранобудният" студент Румен Стоев обясни, че окупаторите разполагат с информация за това, че върху някои студенти, които подкрепят окупацията, е оказван натиск от страна на преподаватели и ректори на други университети.

По думите на протестиращите студенти става дума за индивидуални привиквания, сплащвания с изключвания и незавършвания на учебната година.

Не приемаме по никаква форма сплашванията на студенти за това, че вземат гражданска позиция", заяви още Стоев. Той предупреди всички тези преподаватели и ректори, които оказват натиск с това, че „ранобудните" студенти ще започнат да търсят отговорност и дори ако се наложи ще се обърнат и към прокуратурата.

Според „окупаторите" този тип заплахи вървят по една много тънка линия и ако бъде прекрачена границата, ще бъдат подадени и съответни сигнали от тяхна страна.

Протестиращите студенти обаче не дадоха конкретни примери за сплашвания и оказван натиск, с които да подкрепят думите си.

От пресконференцията стана ясно, че „ранобудните" студенти имат вече и свой Национален щаб, в който участват възпитаници на над 15 университета от цялата страна.

Първото решение на този щаб е категоричният отказ на „окупаторите" да се срещнат с министъра на образованието Анелия Клисарова, която ги покани утре за разговор по темите на образованието и учебните програми.

Мотивът за неосъществения диалог с ресорната министърка е, че окупацията вече е факт и диалогът с министър Клисарова би бил нелегитимен. Те повториха и тезата си, че искат оставка на правителството и няма смисъл от разговори с отделни министри.

Протестиращите студенти се разграничиха и от т.нар „легитимни" представители на студентите, в лицето на Националното представителство на студентските съвети, които вчера се обявиха против окупацията на Ректора.

Това са хора, които са студенти - реалисти. Ние сме хора, които сме будни и бунтари, и не ги приемаме за свои представители. Един студент не може никога да бъде реалист, защото студентът по принцип е бунтар", заключи студентът „окупатор" Ивайло Динев.