Явор Гечев обяви, че не е давал съгласието си да бъде назначаван за изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ).

Припомняме, заместник земеделският министър от квотата на БСП Явор Гечев вчера беше назначен временно за изпълняващ длъжността шеф на фонд „Земеделие".

Изпълнителният директор на ДФЗ Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова бяха освободени от заеманите постове. Това стана по време на заседание на Управителния съвет на фонда. От земеделското министерство уточниха, че Гечев ще изпълнява длъжността до назначаване на нов изпълнителен директор.

Явор Гечев припомня, че на 9-и юли със заповед на министър Димитър Греков беше отстранен като член на Управителния съвет на ДФЗ. Научил за отстраняването си минути преди заседание на Управителния съвет.

На 10-и юли заминал на служебна командировка в Добрич, подписана от министъра на земеделието.

До този момент той не е давал съгласието си да бъда избиран за изпълнителен директор на ДФЗ, още повече, че съвместяването на двете длъжности - зам.-министър на земеделието и храните и изпълнителен директор на ДФЗ било законово невъзможно.

"Заявявам, че изборът е извършен без мое знание и съгласие. Аз съм български зам.-министър и изпълнявам стриктно задълженията си", посочва Гечев.

Той е убеден, че за номинирането на кандидати за тази отговорна позиция е необходим консенсус между двете политически сили, подкрепящи правителството на Пламен Орешарски.

"Този консенсус не е налице, предвид факта, че изборът не е бил консултиран с партията, която представлявам", завършва Явор Гечев.

По-късно на брифинг в парламента социалистката Светла Бъчварова отрече конфликтът в ДФЗ да има нещо общо с коалиционните отношения на БСП и ДПС. Тя е категорична, че когато става въпрос за това в българското земеделие да има инвестиции чрез програмата за селските райони, абсолютно всички останали въпроси са маловажни.

Тя посочи, че за всичко, което се е случило вчера, отговорност носи земеделският министър, който е председател на Управителния съвет. „Ако министър Греков не вземе спешни мерки, съществува огромен риск от загуба на средства за бенефициентите по програма за развитие на селските райони", категорична е Бъчварова.

Тя обясни, че назначението на Мирослав Николов и Виолета Александрова е било като експерти в областта на усвояване на средства по европейските програми. „Продължаваме да считаме, че тези постове трябва да бъдат заемани от хора, които имат професионален опит и умения, а не тепърва да се учат", допълни тя.

Освен това министър-председателят трябва да предприеме необходими мерки за разрешаване на възникналата ситуация, смята още Светла Бъчварова.