Здравната каса трябва да плати почти 74 000 лева на пациент, за това, че не му е издадено навреме разрешение за лечение в чужбина - формуляр S2. Делото бе гледано във Върховния административен съд (ВАС), съобщиха от Центъра за защита правата в здравеопазването, които водят делото.

Пациентът страда от рядък вид лимфом, който не може да се повлияе от прилаганите в България методи на лечение. Заболяването е бързо прогресиращо. Преди три години пациентът подава до НЗОК искане за издаване на формуляр S2, но не получава никакъв отговор. Четири месеца след подаване на заявлението, пациентът повторно се обръща към НЗОК. От касата отговарят с писмо, с което преписката се изпраща в здравното министерство.

Междувременно, заболяването прогресира и пациентът заминава на собствени разноски. Разходите по лечението са близо 80 000 лева, които той е взел на заем, а част от парите са кредит.

След като подава жалба срещу отказа на НЗОК да издаде формуляр S2 от две административни съдилища повдигат спор за подсъдност. В крайна сметка съдът отменя отказът на НЗОК да издаде формуляр S2, като незаконосъобразен. Решението е потвърдено от ВАС.

НЗОК обаче вместо да изплати сумата за направените вече разходи, издава впоследствие формуляр S2. По това време този документ вече е напълно ненужен. Лечението е било извършено и платено две години по-рано.

Следва ново дело, този път по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), нови две инстанции, нови експертизи докато накрая ВАС постанови окончателния съдебен акт, с който касата се осъжда да изплати обезщетение.